Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI: Fetească Regală cu Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc? Ce spune specialistul Ioan Buia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Gospodarii au început deja să comande mustul de la Jidvei pentru vinul de casă pe care îl vor face și în această toamnă. Fie că aleg mustul obținut din soiul Sauvignon Blanc, fie că optează pentru cupajul Fetească Regală și Muscat Ottonel, românii care cumpără must de la Jidvei au garanția că primesc un produs de calitate, autentificat, precum și sfaturi din partea celui mai mare producător de vin din țara noastră.

O parte dintre gospodarii care comandă must de la Jidvei au, în fiecare an, o mare provocare: ce soiuri să aleagă, care sunt caracteristicile lor și, implicit, cum va fi vinul pe care îl vor obține — mai parfumat, mai sec, mai catifelat sau, dimpotrivă,  robust și sobru.

Specialistul care ne poate oferi cele mai bune informații despre soiurile de struguri din care se obține mustul comercializat de Jidvei este inginerul Ioan Buia, Directorul de vinificație de la Jidvei, producătorul român de vinuri care deține o suprafață de 2.500 de hectare de viță-de-vie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Toate cele trei soiuri din care se produce mustul de la Jidvei au o valoare deosebită, și le recomandăm celor care doresc să își facă vin de casă de cea mai bună calitate. Astfel, referindu-ne la Sauvignon Blanc, la Fetească Regală și la Muscat Ottonel, trebuie să subliniem că fiecare dintre aceste soiuri își are specificul, tipicitatea sa”, explică specialistul Ioan Buia.

Directorul de vinificație este nu doar un expert desăvârșit în procesul de vinificație, dar are și meritul de a fi printre puținii specialiști care cunosc toate secretele unui vin produs în propria gospodărie.

*Must de la Jidvei: cupaj Fetească Regală și Muscat Ottonel

„Feteasca Regală este un soi ce prezintă, în general, o aciditate mai ridicată, o aromă ce nu este pronunțată, dar în schimb este de o înaltă finețe. Din acest soi se pot obține, de obicei, vinuri ușoare, vinuri care sunt în favoarea sănătății tocmai prin gradul alcoolic nu prea ridicat pe care îl au, multitudinea de compuși și de microelemente pe care le conțin. De cealaltă parte, Muscatul Ottonel este cunoscut peste tot în lume pentru caracterul lui deosebit de aromat. Adică Muscatul Ottonel este unul dintre soiurile care conțin cei mai mulți compuși de aromă, compuși care sunt, de obicei, de natură terpenică. Acești compuși de aromă foarte intensă se găsesc în jur de 1mg pe litru, la perioada de maturitate deplină sau înaintea maturității depline, dar pot crește până la 2-3 mg pe litru sau poate chiar mai mult atunci când strugurii depășesc maturitatea deplină și intră în supramaturare. Aș sublinia și un alt aspect foarte important: Muscatul Ottonel este un soi care are două tipuri de aromă: o aromă liberă și o aromă legată. Aroma liberă este cea pe care o simțim noi, prin miros, iar aroma legată este aroma pe care nu o percepem decât atunci când reușim să o transformăm din legată în liberă. Și aceasta se face în perioada de fermentație alcoolică, în perioada de păstrare a vinului”, explică Ioan Buia.

*Must de la Jidvei: Sauvignon Blanc

Cea de-a doua opțiune pe care o au gospodarii pentru mustul de la Jidvei din acest an este soiul Sauvignon Blanc. „Este un soi foarte recunoscut în lume. Se pare că, la suprafețele plantate, este pe locul doi în lume. În funcție de clona din care este obținut, în funcție de terenul pe care este plantat, în funcție de microclimatul în care se dezvoltă, Sauvignon Blanc poate să primească arome și gusturi foarte plăcute. Totul este să existe pasiune din partea omului”, spune Directorul complexului de vinificație din județul Alba.

*Ultimele zile pentru a comanda must de la Jidvei

Și în acest an, gospodarii pot comanda must de la Jidvei pentru a-și produce singuri vinul de casă de cea mai bună calitate. Campania „Vin de casă din must de la Jidvei” a început din 10 august, iar ultima zi pentru înscriere este vineri, 1 septembrie. Comenzile se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal) sau prin completarea și trimiterea gratuită prin Poșta Română a formularului de comandă distribuit în localitățile din cele 12 județe unde se face livrarea mustului: Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna și Prahova (până la Comarnic).

În privința transportului, compania Jidvei precizează că toate comenzile de minimum 100 kg vor fi preluate din puncte fixe de distribuție din localitățile vizate, în timp ce comenzile de minimum 250 kg vor fi livrate la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă, în măsura posibilităților.

Mustul de la Jidvei se transportă în recipiente speciale, urmând ca fiecare client să fie pregătit cu propriile vase în care se va realiza transferul. Toate cantitățile vin însoțite de un certificat de calitate, iar mustul este deja limpezit (deburbat), pentru a facilita procesul de obținere a vinului de casă.

Prețul unui kilogram de must de la Jidvei este de 4,5 lei și include TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Fiii satului s-au întors acasă, la Stremț, în anul 2022, la a XIII-a ediție

Duminică, 14 august, în satul Stremț din comuna cu același nume a fost sărbătoare. La invitația Primăriei, a Consiliului Local Stremț și a primarului Traian Ștefan Popa, „fiii satului” s-au întors din nou acasă, la cea de-a XIII-a ediție.

Satul Stremț care face parte din comuna cu același nume este atestat documentar din anul 1332, însă descoperirile arheologice au atestat faptul că originea lui se pierde în negura vremilor. Duminică, de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din centrul satului a avut loc un Tedeum, au avut loc depuneri de coroane, au fost acordate diplome de onoare și au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie. De asemenea au fost premiați câștigătorii turneelor de tenis de masă, a concursului de șah și a celui de costume populare.

Edilul acestei comune cu oameni harnici și inimoși, lucru pe care nu trebuie să-l spunem noi pentru că este vizibil pentru oricine pune piciorul în această comună, a ținut un discurs în care a mulțumit numeroasei asistențe prezente, fii ai satului sau invitați pentru participarea la evenimente și la sărbătoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În primul rând vreau să mulțumesc părintelui pentru aprecierile făcute la adresa mea, a Consiliului Local și a locuitorilor comunei, pentru spiritul de gospodari și dorința de a păstra această comună într-o perfectă ordine și curățenie, în așa fel încât de fiecare dată când cineva trece prin această comună să spună: da este un sat curat, aranjat, condus de un primar și un Consiliu Local la fel de gospodari. Vă spun un singur lucru și luați-l ca un angajament. Atâta timp cât dumneavoastră și sănătatea îmi va permite, promit că voi încerca să conduc comuna aceasta așa cum am condus-o în cei cinci ani de mandat și o spun fără nici o reținere, eu în primul rând sunt mândru de ceea ce am făcut și asta nu din mândria mea personala ci din mulțumirile a sute și mii de oameni care mi-au spus un singur lucru: domnule primar, arată ca o comună europeană.

Mulțumesc tuturor celor prezenți și fără a face o discriminare politică trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor mei social-democrați, care au venit în permanență. Le mulțumesc de asemenea colegilor și prietenilor mei de la celelalte partide, PNL și USR, pentru că eu n-am făcut niciodată diferențe în ceea ce privește administrarea sau relațiile cu ceilalți conducători la nivelul județului, Prefectură, Consiliu Județean sau cu primarii mei. Când este vorba despre politică, n-avem ce face, ne apărăm doctrina, ne apărăm interesele din punct de vedere politic. Acest lucru, vreau să vă spun că-l voi face și de acum înainte, chiar dacă unii cred că vârsta nu-mi va permite. Vârsta îmi permite, sănătatea îmi permite și voi face acest lucru în continuare. Mulțumesc cetățenilor comunei Stremț pentru faptul că sunt alături de mine și de Consiliul Local la asemenea manifestări”, a spus primarul Traian Ștefan Popa.

Alături de primarul Traian Ștefan Popa, pe lângă localnici și fii ai satului, au participat la manifestare și numeroși politicieni. În primul rând îl putem menționa pe Simion Crețu, directorul ADR Centru, care este și unul din fiii satului, fiind născut în Stremț, casa părintească fiind situată nu departe de Monumentul Eroilor, unde a avut loc festivitatea.

Au fost prezenți la eveniment europarlamentarul Victor Negrescu, senatorul Călin Matieș, deputatul Radu Tuhuț, consilierul de stat la Cancelaria premierului Laurențiu Blaga, secretarul de stat Horațiu Clepan, subprefectul Corneliu Mureșan, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba Marius Hațegan, viceprimarul municipiului Alba Iulia Marius Filimon, primarul comunei Gârbova de Jos Neluțu Muntean, primarul orașului Teiuș Mirel Hălălai, directorul AJFP Alba Bazil Popescu, comisar șef la Garda de Mediu Alba Dănuț Hălălai, Delia Gheorghiță inspector adjunct la IȘJ Alba, Lidia Bogdan director AFIR Alba, senatorul Alexandru Pereș și un grup de tineri de la USR Alba.

Evenimentul a fost prezentat de profesor Daniela Barb Floroian.

După Tedeum, festivitatea a continuat la Baza Sportivă Stremț, unde a avut loc o masă populară și un spectacol susținut de mai multe formații și interpreții de muzică populară.

La Stremț, frumosul sat de la poalele Muntelui Trascău fiii satului s-au întors din nou acasă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Polițiștii din Alba împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog, în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum

Polițiștii împreună cu jandarmii și specialiștii Agenției Naționale Antidrog au continuat seria activităților informativ preventive adresate participanților la manifestările publice și cultural artistice organizate județul Alba.

Ieri, 13 august, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au fost prezenți în mijlocul participanților la Festivalul Roman Apulum, care se desfășoară, în această perioadă, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Cadrul relaxat al acestor manifestări a fost perfect pentru abordarea unor subiecte legate de prevenirea victimizării din furturi, infracțiuni comise cu violență sau din accidente rutiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consumul de substanțe interzise și a fost abordat atât cu tinerii cât și cu adulții, iar pentru conștientizarea consecințelor negative ale consumului de droguri au fost folosiți ochelarii care induc efectele consumului de alcool și droguri.

Cei care i-au încercat au putut observa cât de mult sunt afectate funcțiile motrice și cognitive ale unei persoane aflată sun influența drogurilor sau a alcoolului.

Astfel de acțiuni, organizate de structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne, dedicate informării cetățenilor care participă la manifestări publice și cultural artistice, cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării din fapte penale sau contravenționale precum și cele de prevenire a consumului de substanțe cu efect psihoactiv, au avut loc și pe raza localității Vinerea, unde, vineri, 12 august a avut loc, în Poiana cu Goruni, o manifestare cultural artistică dedicată tinerilor.

În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, acest tip de acțiuni vor avea loc și la alte manifestări cu public numeros, în scopul informării cetățenilor cu privire la cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea victimizării din infracțiuni sau accidente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

A băut, s-a certat cu tatăl său și l-a luat la bătaie: Bărbat din Câmpeni, cercetat pentru violență în familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

A băut, s-a certat cu tatăl său și l-a luat la bătaie: Bărbat din Câmpeni, cercetat pentru violență în familie

La data de 13 august 2022, Poliția Orașului Câmpeni a fost sesizată de către un bărbat de 63 de ani, din Câmpeni, cu privire la faptul că a fost agresat de fiul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, la data de 6 august 2022, în timp ce se afla la domiciliul său, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, bărbatul ar fi fost agresat de către fiul său, în vârstă de 39 de ani.

Polițiștii au emis, față de fiul victimei ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea