Viitor sumbru pentru România. Unu din cinci elevi părăşeşte timpuriu şcoala, nivel aproape dublu faţă de media UE
România este pe locul trei în Uniunea Europeană în topul statelor cu cea mai mare rată a abandonului şcolar, unu din cinci elevi din România (18,5% din totalul populaţiei şcolare) părăsind timpuriu şcoala. Ţara noastră se situează după Malta (cu o rată a abandonului şcolar de 19,6%) şi Spania (19%), arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
De altfel, statisticile arată că România este una dintre puţinele ţări în care abandonul şcolar a crescut în ultimul deceniu, de la 17,9% în 2006 la 18,5% în 2016.
„Abandonul şcolar a crescut în perioada de criză, iar probleme mai mari au fost în intervalul 2009 – 2011. Pe fond de criză, părinţii, în special cei din mediul rural din zone defavorizate, dar şi cei din oraşele mai mici, nu au reuşit să-şi susţină copiii să meargă la şcoală şi aşa a crescut rata abandonului şcolar.
Pe de altă parte, am rezerve în ceea ce priveşte corectitudinea datelor transmise de şcoli la Institutul de Statistică, instituţia care trimte către Eurostat datele privind abandonul şcolar din România, pentru că nu cred că este definită şi înţeleasă corect această noţiune”, a explicat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fost ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică în perioada 2012 – 2014.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?” „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”, se întreabă deloc retoric economistul Radu Georgescu, într-un amplu comentariu care explică modul cum acest lucru afectează majoritatea populației, lipsită […]