VIDEO| Unic în ţară: Programul MIRA – Softuri video adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi neuromotorii, la Centrul „Maria Beatrice” din Alba Iulia
De curând, Centrul „Maria Beatrice” din Alba Iulia a demarat o colaborare pe termen lung cu firma româno-britanică MIRA, cu sediul în Londra, ultima având drept activitate principală conceperea de softuri video adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi psiho-neuromotorii, care duc la îmbunătăţirea activităţilor zilnice curente ale copiilor cu dizabilităţi (îmbrăcare, alimentaţie, transferuri de obiecte, etc.) Astfel, în premieră naţională, 7 copii cu paralizie cerebrală infantilă, aflaţi în tratament la Centrul Maria Beatrice, s-au bucurat de primele softuri video interactive adaptate lor, folosind senzorul de mişcare Microsoft Kinect 360 xbox.
Programul MIRA (Medical Interactive Rehabilitation Assistent), realizat de patru tineri informaticieni români, permite evaluarea performanţelor motorii ale copiilor cu paralizie cerebrală infantilă iar în perspectivă se urmăreşte potenţialul terapeutic al acestor softuri, încadrate în conceptul de terapie ocupaţională virtuală.
„Un prim studiu a fost comunicat de către dr. Ionuţ Moldovan şi programator Alina Călin în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe Naţionale de Neurologie-Psihiatrie şi Profesiuni Asociate a Copilului şi Adolescentului care s-a desfăşurat în perioada 8-13 octombrie, în Alba Iulia, cu participarea a peste 150 de doctori şi medici specialişti. Profesioniştii din domeniu au apreciat perspectivele aduse de această nouă metodă dar şi caracterul său inovator, în lume, la această oră fiind publicate doar 3 articole pe această temă”, a declarat Sebastian Onac, preşedintele Cetrului „Maria Beatrice”.
Se urmăreşte ca prin aplicarea acestei metode pe termen îndelungat, copiii cu dizabilităţi neuromotorii să-şi îmbunătăţească performanţele motorii şi să înregistreze progrese în plan cognitiv şi motivaţional. Proiectul MIRA (Medical Interactive Rehabilitation Assistent) s-a născut în cadrul Universităţii Babeş Bolyai, Cluj Napoca, ca un proiect pentru competiţia Microsoft ImagineCup, având echipa de informaticieni: Cantea Andrei Cătălin, Dascălu Liviu Andrei, Mihaiu Cosmin, Suciu Dan Mircea.
„Până la această dată, în România cel puţin, este primul sistem de acest gen. Echipa de programatori a mai încercat să-l implementeze în România dar până acum au găsit suport doar în Alba Iulia, la Centrul Maria Beatrice şi în Londra”, a precizat Sebastian Onac.
În 2011, la New York, proiectul MIRA s-a calificat între primele 6 echipe la etapa mondială a competiţiei ImagineCup, organizată de Compania Microsoft. În ianuarie 2013, Londra, proiectul MIRA câştigă premiul „Innovation Award” din partea HealthBox, pentru cea mai inovativă soluţie din cadrul Acceleratorului HealthBox desfăşurat în perioada octombrie 2012- ianuarie 2013. Începând cu februarie 2013, echipa MIRA devine membru al “Kairos Society” în topul primilor 50 de studenţi antreprenori, la nivel mondial, şi participă la Summitul Kairos din New York pe tema inovaţiei medicale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a