VIDEO | Ultimul fierar tradițional din județul Alba, încinge forjele la Aiud: Tainele unui meșteșug străvechi, transmise din generație în generație
Ultimul fierar tradițional din județul Alba, încinge forjele la Aiud: Tainele unui meșteșug străvechi, transmise din generație în generație
Timpul frumos de vineri, din prima zi a PlantFest de la Aiud, a prilejul perfect pentru meșterul fierar Bogdan Rus să încingă forja și să bată fierul la atelierul tradițional organizat în cadrul primei ediții a evenimentului.
Bogdan Rus este de pompier în cadrul Detașamentului Aiud, iar timpul liber și-l dedică unei pasiuni transmisă din generație în generație în familia sa și anume fierăritului tradițional.
„Fierăria este unul dintre cele mai bune meșteșuguri care s-au putut înființa pe pământ, deoarece pune bazele societății moderne. Fără aceasta nu am fi putut avea sculpturi gigant, nu am fi putut avea industrie”, mărturisește Bogdan.
În prima zi a PlantFest, bărbatul a organizat demonstrații după demonstrații pentru toți vizitatorii care au fost curioși să afle mai multe despre arta îmblânzirii fierului. Nimeni nu a plecat cu mâna goală, fiecare persoană primind din partea aiudeanului, dar și a unui coleg de breaslă venit din județul Cluj, potcoave, cuie și tot felul de obiecte confecționate pe loc.
Printre creațiile de vineri ale lui Bogdan s-a numărat și un obiect de întors carnea pe grătar, nu foarte popular în zona noastră, numit ”fliper pentru grătare”. Este un înlocuitor de mare succes a furculiței clasice: ”Prima dată se înroșește fierul, se dă la pedală la forja clasică, o forjă din 1920 și o să începem să ciocănim. Dintr-un material căruia multă lume nu i-ar da nicio șansă, o să vedeți ce obiect va ieși”, le-a explicat fierarul celor prezenți.
Bogdan a moștenit pasiunea pentru fierărie de la tatăl său și speră să transmită și fiului său meșteșugul păstrat cu sfințenie în familia sa timp de mai multe generații: ”Cochetez de mic copil cu fierăria, însă la modul profesional de aproximativ 7-8 ani, la îndemnul prietenilor. Este o tradiție de familie și întâmplător, și socrul meu este tot fierar, deci tot într-o familie de fierari am ajuns. Este o meserie care m-a atras de când eram copil, de prima dată mi-a plăcut”, povestește bărbatul.
În urmă cu trei ani, Bogdan Rus a pus și bazele unui eveniment care deja a devenit tradiție și crește de la an la an. La început de toamnă, la inițiativa aiudeanului, meșteri fierari din toată țara, dar și de peste hotare se reunesc la Întâlnirea Meșteșugarilor Fierari, care a avut loc la Rîmetea, în ultimii doi ani.
Chiar dacă aproape de la începutul istoriei fierăritul era o ocupaţie răspândită în întreaga lume, în zilele noastre este o ocupaţie aproape de dispariţie, mai existând foarte puțini fierari care îşi petrec timpul lângă forja şi deasupra nicovalei.
Adevărați păstrători ai acestei ocupaţii care, în ciuda faptului că lucrurile merg tot mai greu şi pasiunea lor este tot mai puţin căutată, se încăpăţânează să „nu se reorienteze” şi să muncească în continuare modelând fierul şi transformându-l în obiecte care mai de care mai meșteșugite.
”Este o pasiune ce ne unește, o îndeletnicire pe care încercăm să o transmitem mai departe generațiilor următoare”, a concluzionat aiudeanul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Vlad Andrei Jurcoveț, elev al Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, premiul I de excelență la o competiție națională de pian: Cât de important este Concursul „Amadeus”
Vlad Andrei Jurcoveț, elev al Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, premiul I de excelență la o competiție națională de pian: Cât de important este Concursul „Amadeus” Vlad Andrei Jurcoveț, elev al Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, a obținut premiul I de excelență la Concursul național de pian „Amadeus”. Vlad Andrei Jurcoveț […]
Un bărbat care a comis 3.669 de acte materiale de înșelăciune, membru al celei mai mari rețele „Singer” din România, liberat condiționat după aproape 10 ani de închisoare
Un bărbat care a comis 3.669 de acte materiale de înșelăciune, membru al celei mai mari rețele „Singer” din România, liberat condiționat după aproape 10 ani de închisoare Un bărbat condamnat la 10 ani de închisoare, membru al unei grupări infracționale specializate în înșelăciuni prin metoda „Mașinii de cusut Singer”, a fost eliberat condiționat din […]