Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor

Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu dedicate promovării României și a județului Alba chiar în centrul capitalei europene, la Bruxelles. Tulnicele au sunat la Festivalul Arthis Fest, eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în Place de la Bourse.

Crinela și Geanina au reprezentat cu mândrie „Grupul de Tulnicărese „Apuseni”” din Câmpeni, județul Alba, fiind a treia generație din familia lor care a sunat tulnicul la Bruxelles.

Citește și: VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

De la „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment pe care Victor Negrescu îl sprijină în calitate de europarlamentar de 10 ani, nu putea lipsi tulnicul, instrumentul muzical străvechi al moților. Tulnicăresele din Apuseni au urcat pe scena din Place de la Bourse și au “anunțat” prezența reprezentanților județului Alba, la fel ca în trecut, când instrumentul era folosit pentru a anunța evenimentele din cadrul familiei sau a comunității.

Sunetul răscolitor al tulnicelor, surprinzătoarele instrumente de cântat, au stârnit admiraţia celor prezenți la eveniment, cele două surori împărtășind cu mândrie comunității locale ”povestea lor despre tradiție, tulnic și iubire pentru cultura românească”.

YouTube video

Evenimentul „Primăvara românească la Bruxelles” a fost unul mare și deosebit de important pentru noi, mai ales că a fost prima noastră vizită în Belgia. În anii trecuți, bunica, împreună cu copiii ei și cu prietenele sale, au mai fost în Belgia, reprezentând Județul Alba la diferite evenimente organizate pentru românii din acolo. Deci, nu este pentru prima dată când tulnicul răsuna în Bruxelles.

Îi mulțumim domnului Victor Negrescu pentru invitație, pentru atenție și pentru faptul că încurajează tradițiile autentice promovate de tânăra generație. Totodată, îi mulțumim și pentru ospitalitatea de care a dat dovadă, prezentându-ne Palatul European, explicând mai în detaliu activitatea sa și rolul dânsului la Bruxelles.

Aș vrea să le mulțumesc și celor din staff-ul dansului care au făcut ca această experiență a noastră să fie mult mai plăcută decât ne așteptam. De asemenea, întâlnirile cu românii din diaspora sunt întotdeauna cele mai speciale și bogate din punct de vedere emoțional și spiritual. Românii noștri, și nu numai, rămân profund impresionați de povestea noastră, de povestea tulnicului, de sunetul acestuia și de istoria lui. Motiv pentru care românii își doresc să ne cunoască mai bine și să se reconecteze cu rădăcinile strămoșești prin povestirile noastre.

Am avut frumoasa surpriză ca în această dimineață să fiu contactată telefonic de către o familie care locuiește în Belgia și care ne-a întâlnit la Bruxelles, la acest eveniment. Ei au rămas profund impresionați de prestația noastră, motiv ce i-a determinat să ne viziteze judeţul Alba, Ţara Moților, și să învețe să cânte la tulnic în vara aceasta. Așadar, pentru mine și sora mea Nina a fost o experiență unică, trăită din plin și perfectă pentru încă o filă de poveste ce trebuie trecută în cartea noastră „Povestea Tulnicului din Munții Apuseni”, a transmis pentru ziarulunirea.ro, Crinela Narița și Geanina Onețiu.

YouTube video

Crescute într-o familie unde meșteșugul portului popular tradițional românesc și cântatul în tulnic au fost transmise din generație în generație, Crinela și Nina au fost binecuvântate de viață să fie nepoatele Marianei Gligor, tulnicăreasa cunoscută peste tot în lume și care în anul 2015 a primit prestigiosul titlu de „Tezaur Uman Viu” pentru competențele și dedicarea ei pentru păstrarea și promovarea acestui element esențial al patrimoniului cultural imaterial.

De la buni, cum o alintă Crinela și Nina, au învățat toate tainele tulnicului, dar și arta portului popular, la Bruxelles cele două tinere purtând costume cusute chiar de bunica lor.

Tulnicăresele din Apuseni au prezentat la Bruxelles poate cel mai emoționant moment artistic, fiind cel mai reprezentativ exemplu de prețuire a culturii noastre tradiționale, aducându-ne aminte că ”avem datoria de a păstra ceea ce ne definește ca popor român”.

În curând, Crinela va lansa și o carte – Povestea Tulnicului – la care a lucrat împreună cu bunica sa și care va cuprinde multe povești și informații despre instrument.

”Cu fiecare semnal al tulnicului simt că împărtășesc nu doar o tradiție, ci o parte a sufletului meu”, mai spune tulnicăreasa. ”La Bruxelles, am vrut să vă umplem sufletele de mândrie și să vă reamintim cât de bogat suntem ca popor român”, au concluzionat tinerele din Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii

Dan HENEGAR

Publicat

în

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea