Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: „Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un obicei vechi de sute de ani, la Şugag. Cine sunt tinerii căsătoriţi ce participă la ceremonial în acest an

Alexandra Mates

Publicat

în

Un obicei de Paşti unic, vechi de sute de ani, se desfăşoară luni în comuna Şugag din judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii localnici căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor. Aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, vor participa 14 perechi de tineri, proaspăt însurăţei.

După slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut,  îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită,  să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.

Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Statu la vase in lunea Pastelui 1Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.

Cele 14 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2013 – 2014 ce vor lua parte la manifestare sunt: Camelia  Diana şi Ioan Jinar, Nicoleta şi Ioan Lucan, Liana şi Adrian Jinar, Nicoleta şi Dănuţ Nicoară, Carmen şi Mihai Moga, Maria şi Dumitru Sora, Maria şi Ioan Cernat, Ana şi Andrei Jinar, Ana şi Nicolae Iacob, Maria şi Ionuţ Ghiorghioiu, Roxana şi Pavel Achimescu, Bianca şi Ioan Cata, Maria şi Iulian Ghiban, Maria şi Dumitru Ştefănescu.

Evenimentul va începe luni la ora 11.00 şi se va încheia la ora 20.00,  cu dans şi distracţie pentru toţi tinerii, căsătoriţi sau nu.

Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare Acesta mai este judecat și pentru act sexual cu un minor și pornografie infantilă Un tânăr de 28 de ani, din comuna Cergău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, actr sexual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea