VIDEO: „Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un obicei vechi de sute de ani, la Şugag. Cine sunt tinerii căsătoriţi ce participă la ceremonial în acest an
Un obicei de Paşti unic, vechi de sute de ani, se desfăşoară luni în comuna Şugag din judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii localnici căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor. Aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, vor participa 14 perechi de tineri, proaspăt însurăţei.
După slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut, îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită, să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.
Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.
Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.
Cele 14 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2013 – 2014 ce vor lua parte la manifestare sunt: Camelia Diana şi Ioan Jinar, Nicoleta şi Ioan Lucan, Liana şi Adrian Jinar, Nicoleta şi Dănuţ Nicoară, Carmen şi Mihai Moga, Maria şi Dumitru Sora, Maria şi Ioan Cernat, Ana şi Andrei Jinar, Ana şi Nicolae Iacob, Maria şi Ionuţ Ghiorghioiu, Roxana şi Pavel Achimescu, Bianca şi Ioan Cata, Maria şi Iulian Ghiban, Maria şi Dumitru Ştefănescu.
Evenimentul va începe luni la ora 11.00 şi se va încheia la ora 20.00, cu dans şi distracţie pentru toţi tinerii, căsătoriţi sau nu.
Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun