VIDEO Sebeș: Kronospan ne afectează pe toți la fel, oameni, plante sau albine! Când combinatul nu a funcționat ca de obicei, ne-am simțit mai bine!
“Câți derivați are ureea formaldehidică pe care dumneavoastră o folosiți? Câți derivați are azotatul de amoniu pe care dumneavoastră îl folosiți? Eu nu știu ce cantități folosiți dumneavoastră acolo (Kronospan n.red.). Nu știu ce cantități de metanol folosiți. Metanolul în formă gazoasă este extrem de periculos. Eu nu știu care este capacitatea de producție, dar odată, de două ori pe săptămână este îngrozitor ce se depune pe geamuri și în casele noastre. Asta pot să o dovedesc oricând și la oricine.
Toate geamurile din cartier și din oraș poate au pe ele puncte de rășini formaldehidice. Nu se spală ca și praful, trebuie să folosești niște detergenți speciali ca să poți curăța. Și astea nu vin din altă parte, decât de la dumneavoastră (Kronospan n.red.). Deci pe noi ne îngrijorează acest aspect. Noi nu vrem să facem niciun fel de contradicție cu dumneavoastră, vrem doar să avem un aer curat în acest oraș. Dar nu este așa. Eu am crezut că această dezbatere a avut în discuție tot complexul de noxe care există pe platformă. Și nu numai la dumneavoastră, poate și la Holzindustrie și la Savini, sau mai știu eu unde. Aici sunt foarte multe substanțe pe care noi nu le sesizăm, dar ele sunt. Nu avem nimic împotriva Kronospanului, să ne înțelegem. Funcționați liniștiți. Cât doriți, dar apărați-ne și pe noi. Aveți această datorie!
Eu, până în momentul de față, care stau acolo de 45 de ani, consider că nu ne-ați apărat. Ar fi bine ca de acum încolo să o faceți. Dacă s-au făcut ceva monitorizări în perioada martie- mai, să nu le luați în considerare.
Și spuneți-mi dacă combinatul, din 20 martie, până în 20 mai, a funcționat la capacitate. Nu! Vă spun eu! Și asta să mi-o dovediți dumneavoastră pe baza nivelului de producție pe care l-ați obținut. Și aerul a fost curat, aerul a fost în regulă. Ne-am simțit mai bine.
Vedeți, sunt foarte multe probleme. Iar această ședință considerați-o ca inexistentă. (…) Uite nu vad un medic aici! Văd un singur reprezentant al primăriei. Primăria, primarul, viceprimarul, consilierii, nu îi interesează sănătatea noastră. Este mare păcat. (n.a. voci din sală: Nu îi interezează!”). Păi dacă nu îi interesează, să vină să spună că nu îi interesează.
Anunțul cu întâlnirea aceasta trebuia să îl comunicați de două, trei ori, ca să afle lumea și să vină. Eu când l-am citit m-am bucurat (…)
Să știți că se pun multe semne de întrebare la tot ce s-a prezentat (…) Am umblat la DSP Alba. Niciodată, din ce ați prezentat dumneavoastră nu au fost în stare să ne arate. Și îmi pare că nu este niciunul dintre directorii DSP aici, ca să confirme ceea ce eu vă spun.
Sigur că nu ne interesează neapărat cancerul. Nu este o problemă cancerul. Nu! Ăsta este peste tot! Dar sunt afecțiuni care pun la îndoială sănătatea oamenilor. Spre exemplu, oamenii obosesc mai repede decât normal. Și asta vă spun că din cauza noxelor care se elimină și care sunt foarte multe. Și care reduc procentul de ozon, de la 21 cât este normal la sub 20. Și asta este foarte grav.
Eu sunt specialist în protecția plantelor. Eu vă spun ce se întâmplă la plante. Ce se întâmplă la ele, se întâmplă și la noi. Deci, încă odată. Vă urez succes, munciți, faceți foarte bine. Unitatea a fost benefică, Dar apărați-ne sănătatea. Și să știți că oamenii care au ieșit în stradă, nu au ieșit chiar degeaba. Nu îi neglijați, ieșiți-le în ajutor, povestiți-le, fiți deschiși, fiți toleranți, ca lumea să vă înțeleagă”, susține un reprezentant al societății civile din Sebeș.
Compania austriacă Kronospan anunța în data de 27 aprilie 2015, printr-un comunicat de presă, că Studiul de Impact asupra Sănătății Populației, realizat și pe baza prelevărilor de emisii/imisii din perioada 2 martie – 9 martie 2015, a fost definitivat de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj. Cu satisfacția celui mulțumit că produsul a meritat banii plătiți, reprezentanții Kronospan susțin că “studiul a relevat ca nu există riscuri asupra stării de sănătate a populației din Sebeș si imprejurimi, ca urmare a expunerii la substanțele eliberate in aer, respectiv formladehida si pulberi”.
La invitația investitorului austriac la “o discuție pe baza rezultatelor studiului de impact asupra stării de sănătate a populației din Sebeș”, au răspuns trei reprezentanți ai ONG-urilor (doi dintre ei acționați în judecată de companie), un reprezentant al Primăriei Sebeș, circa șapte localnici și câțiva jurnaliști.
Unul dintre localnici, domnul Dan, care locuiește la câțiva metri de platforma industrială, a reușit să pună serios la îndoială modul în care a fost realizat studiul și concluziile acestuia (vezi VIDEO), de altfel favorabile companiei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]