VIDEO: Se redeschide șantierul arheologic de la Tărtăria
- Colaborare între Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Brukental din Sibiu pentru cercetarea celui mai mare sit neolitic din România
Arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu cei de la Muzeul Brukental din Sibiu încep din luna iulie săpăturile în celebrul complexul arheologic de la Tărtăria. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută de directorul muzeului albaiulian Gabriel Rustoiu și de Sabin Luca, directorul muzeului din Sibiu.
Săpăturile vor fi executate sub coordonarea ştiinţifică a sibienilor, iar șantierul care se întinde pe mai mult de două hectare va fi administrat de partenerii din Alba. Bugetul necesar cercetărilor a fost estimat la 650 de milioane de lei, bani care au fost ceruţi de la Ministerul Culturii, dar care nu au fost alocaţi, încă.
Se doreşte deschiderea zonei nu numai pentru cercetători, cat şi pentru turişti. Arheologii intenţionează să construiască în sit locuinţe de tip neolitic, care să fie puse la dispoziţia celor interesaţi să trăiască după modelul preistoric.
„Dorim să creem o bază arheologică stabilă, care va cuprinde depozite,locuri de dormit pentru arheologi, ateliere de restaurare, iar dorinţa noastră este să facem cât mai repede şi primele restaurări de locuinţe ca sa se vada cum se locuia atunci… În Occident sunt oameni care platesc, sper ca si la noi… Sunt tot felul de oameni care plătesc să locuiasca şi sa se primenesca spiritual în case facute dupa modelul preistoric„, a precizat Sabin Luca.
“Faţă de ieşirea de pe autostradă sunt până în 10 kilometri, şi înspre Sebeş şi înspre Cugir. Este o zonă între calea ferată şi drumul european, de acum, unde se poate amenaja o parcare. Accesul se poate face prin două locuri pe sub calea ferată şi zic eu că va fi un punct de interes turistic, cu ceea ce se va întâmpla acolo”, a explicat Gabriel Rustoiu.
Ținta redeschiderii şantierului de la Tărtăria este „să demonstram locul şi apartenenţa culturală a acestor descoperiri fenomenale anterioare„, a după cum a declarat directorul Muzeului Brukenthal.
Şantierul se va afla în administrarea Consiliului Judeţean Alba, desfăşurarea cercetărilor fiind sprijinită de Ministerul Culturii, CJ Alba şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Săpăturile vor fi executate pentru început de 6 specialişti de la cele două muzee implicate, între 5 şi 10 angajaţi şi 15 studenţi ai ULBS. Pe viitor se intenţionează extinderea colaborării prin realizarea de programe cu participare și finanțare internaţională.
”Dacă vom obține rezultate putem să ne alegem parteneri străini. Noi la Alba Iulia așa facem, de exemplu avem un proiect cu Universitatea Princeton din SUA. Este o soluție de finanțare în paralel cu fondurile ce vor veni de la Ministerul Culturii”, a spus Gabriel Rustoiu.
Zona supusă cercetării este situată pe teritoriul comunei Săliştea, în satul Tărtăria, punct Gura Luncii şi are o suprafaţă de peste 2,5 hectare, care a fost cumpărată de către Consiliul Judeţean Alba de la foştii proprietari, pentru a conserva situl.
Situl arheologic din comuna Săliştea, judeţul Alba, a ajuns celebru datorită descoperirii tăbliţelor din lut cu o simbolistică aparte „care au fost folosite pentru a documenta unele afirmații potrivit cărora scrierea s-a născut mai devere cu 2000 de ani în spaţiul danubian”, după cum a precizat directorul Muzeului Brukenthal. În urmă cu patru ani arheologii români au mai făcut mici săpături în zonă, oprite din lipsă de fonduri, iar acum se doreşte continuare cercetării pe o perioadă mai lungă şi pe suprafeţe mai mari, astfel încât să permită o analiza mai amănunţită a zonei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri
Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun