Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: Se redeschide șantierul arheologic de la Tărtăria

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Colaborare între Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Brukental din Sibiu pentru cercetarea celui mai mare sit neolitic din România

Gabriel Rustoiu si Sabin LucaArheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu cei de la Muzeul Brukental din Sibiu încep din luna iulie săpăturile în celebrul complexul arheologic de la Tărtăria. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută de directorul muzeului albaiulian Gabriel Rustoiu și de Sabin Luca, directorul muzeului din Sibiu.

Săpăturile vor fi executate sub coordonarea ştiinţifică a sibienilor, iar șantierul care se întinde pe mai mult de două hectare va fi administrat de partenerii din Alba. Bugetul necesar cercetărilor a fost estimat la 650 de milioane de lei, bani care au fost ceruţi de la Ministerul Culturii, dar care nu au fost alocaţi, încă.

Se doreşte deschiderea zonei nu numai pentru cercetători, cat şi pentru turişti. Arheologii intenţionează să construiască în sit locuinţe de tip neolitic, care să fie puse la dispoziţia celor interesaţi să trăiască după modelul preistoric.

Dorim să creem o bază arheologică stabilă, care va cuprinde depozite,locuri de dormit pentru arheologi, ateliere de restaurare, iar dorinţa noastră este să facem cât mai repede şi primele restaurări de locuinţe ca sa se vada cum se locuia atunci… În Occident sunt oameni care platesc, sper ca si la noi… Sunt tot felul de oameni care plătesc să locuiasca şi sa se primenesca spiritual în case facute dupa modelul preistoric„, a precizat Sabin Luca.

Faţă de ieşirea de pe autostradă sunt până în 10 kilometri, şi înspre Sebeş şi înspre Cugir. Este o zonă între calea ferată şi drumul european, de acum, unde se poate amenaja o parcare. Accesul se poate face prin două locuri pe sub calea ferată şi zic eu că va fi un punct de interes turistic, cu ceea ce se va întâmpla acolo”, a explicat Gabriel Rustoiu.

Ținta redeschiderii şantierului de la Tărtăria este „să demonstram locul şi apartenenţa culturală a acestor descoperiri fenomenale anterioare„, a după  cum a declarat directorul Muzeului Brukenthal.

Şantierul se va afla în administrarea Consiliului Judeţean Alba, desfăşurarea cercetărilor fiind sprijinită de Ministerul Culturii, CJ Alba şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Săpăturile vor fi executate pentru început de 6 specialişti de la cele două muzee implicate, între 5 şi 10 angajaţi şi 15 studenţi ai ULBS. Pe viitor se intenţionează extinderea colaborării prin realizarea de programe cu participare și finanțare internaţională.

Dacă vom obține rezultate putem să ne alegem parteneri străini. Noi la Alba Iulia așa facem, de exemplu avem un proiect cu Universitatea Princeton din SUA. Este o soluție de finanțare în paralel cu fondurile ce vor veni de la Ministerul Culturii”, a spus Gabriel Rustoiu.

Zona supusă cercetării este situată pe teritoriul comunei Săliştea, în satul Tărtăria, punct Gura Luncii şi are o suprafaţă de peste 2,5 hectare, care a fost cumpărată de către Consiliul Judeţean Alba de la foştii proprietari, pentru a conserva situl.

Situl arheologic din comuna Săliştea, judeţul Alba, a ajuns celebru datorită descoperirii tăbliţelor din lut cu o simbolistică aparte „care au fost folosite pentru a documenta unele afirmații potrivit cărora scrierea s-a născut mai devere cu 2000 de ani în spaţiul danubian”, după cum a precizat directorul Muzeului Brukenthal. În urmă cu patru ani arheologii români au mai făcut mici săpături în zonă, oprite din lipsă de fonduri, iar acum se doreşte continuare cercetării pe o perioadă mai lungă şi pe suprafeţe mai mari, astfel încât să permită o analiza mai amănunţită a zonei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea