VIDEO| Rezultatul exercițiului de alarmare: ”Jumătate din populația țării nu a auzit sirenele și acesta este un lucru extrem de grav!”
Gradul de audibilitate al echipamentelor de avertizare şi alarmare, pe timpul exerciţiilor desfăşurate în această săptămână, a fost de 48%, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, concluzionând că România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetăţeni.
Totodată, el a subliniat necesitatea creşterii numărului de echipamente de avertizare şi alarmare şi a atras atenţia că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populaţie.
Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exerciţiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat.
Prezent la conferinţă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenţia că, deşi se cunoşteau date despre exerciţiu – zile, ore – nu există un sistem eficient de alertare al populaţiei, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.
”Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia departamentului care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat oficialul MAI.
La rândul său, ministrul Comunicațiilor; Augustin Jianu, a declarat că, având în vedere gradul de acoperire, precum și timpii de alertare și reacție a populației este nevoie de un sistem complementar alternativ de alarmare care să folosească telefoanele mobile ale cetățenilor.
El a anunțat că la începutul lunii mai va avea discuții cu operatorii de telefonie mobilă.
”Jumătate din populația țării nu a auzit sirenele și acesta este un lucru extrem de grav!”, a subliniat ministrul Comunicațiilor.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]