VIDEO| Reacția locatarilor din blocul „Turturica” la amenințarea EXPROPRIERII și la prețurile simbolice propuse de primărie: „De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini?”
Reacția locatarilor din blocul „Turturica” la amenințarea EXPROPRIERII și la prețurile simbolice propuse de primărie: „De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini?”
Locatarii blocului G2, cunoscut albaiulienilor sub numele de „Turturica”, au fost notificați de către administrația locală a municipiului Alba Iulia de intenția de a cumpăra garsonierele proprietarilor la un preț simbolic, de aproximativ 2.800 de euro.
Aceștia au fost înștiințați că, în cazul în care nu vor dori să-și vândă locuința la prețul propus de către primăria municipiului Alba Iulia, va fi demarată procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes local.
Epopeea exproprierilor, începută în 2017, a fost preluată acum de noua conducere a primăriei municipiului Alba Iulia, care intenționează să demoleze acest bloc de locuințe pentru a construi în locul său o parcare. Cei care stăteau cu chirie au fost evacuați în 2017, însă în bloc au mai rămas cele câteva familii de proprietari.
„Nu, e puțin, ce să faci cu banii aștia. Azi am auzit că s-au dat 10 milioane din Norvegia pentru ca să ne integreze pe noi romii în societate. Când colo integrarea noastră în societate e să ne scoată afară din țara. Noi vrem să ne dea locuință, nu să ne poarte pe drum cu copii mici. Nu ne-au oferit alte alternative”, spune unul dintre proprietarii din ”Turturica”.
„Ne-au oferit 2.820 de euro. Cu banii aștia nu stau nici o lună pe chirie. Ei au luat 10 milioane de euro din Norvegia pentru romi și nu au făcut nimic. De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini? Le-am cerut pământ, să ne facem cu banii aștia locuințe modulare, însă nu vor să ne dea nici pământ, numai să ne lase pe drum”, a mai spus omul cu năduf.
Cum a decurs evacuarea forţată din 2017
Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV. Evacuarea blocului a început în dimineaţa zile de 10 octombrie a anului 2017. Cu doar o zi în urmă, de la o întâlnire care a avut loc la Instituţia Prefectului Alba, oamenii plecaseră cu ideea că mai au la dispoziţie câteva zile să îşi mute lucrurile.
Autorităţile au descins în forţă cu jandarmi şi poliţişti locali şi le-au acordat oamenilor 18 minute pentru a părăsi blocul. Speriaţi, aceştia au început să îşi adune la repezeală lucrurile şi să le scoată în faţa blocului, iar garsonierele încuiate, unde nu era nimeni acasă, au fost sparte de autorităţi. O parte dintre familiile cu copii au renunţat să îi mai trimită la grădiniţă sau la şcoală, deşi îi pregătiseră.
Primarul de atunci, Mircea Hava, explica, la doar câteva zile după evacuare: ”Blocul Turturica se evacuează conform legii. N-avem nici o problemă legată de rasă, de cutare. El se demolează pentru că trebuie demolat, după ce se evacuează”, a spus Hava. Acesta a compeletat susţinând că ”Alba Iulia nu este azil”. Au fost evacuate, în total, 216 persoane care locuiau acolo în chirie. În tot blocul erau 72 de locuinţe închiriate şi 33 de garsoniere proprietate personală. O parte dintre acestea au fost achiziţionate, ulterior, de primărie.
O singură familie a primit locuinţă socială
Imediat după evacuare, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru persoanele aflate în dificultate. În decembrie 2017 au beneficiat de ajutor 11 familii evacuate din ”Turturica”: 11 adulţi, 5 bătrâni şi 7 copii. Restul nu au îndeplinit condiţiile. Cele 11 familii au primit între 300 şi 400 de lei pe lună, unii timp de şase luni iar alţii pentru o perioadă mai scurtă, din diferite motive.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, ajutoarele au mai constat şi în consiliere psihologică pentru 9 copii şi şase adulţi, în acordarea de porţii de hrană la cantina de ajutor social. O singură familie care are în componenţă persoane cu dizabilităţi a primit în final o locuinţă în Alba Iulia, după ce iniţial a fost adăpostită într-un centru social.
După o expertiză realizată de primărie, sumele de bani pe care oamenii ar urma să le primească sunt cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcţie de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătraţi, cât are o locuinţă din bloc. Demolarea blocului este, deocamdată blocată. O parte dintre proprietari a contestat în instanţă decizia de expropriere şi sumele foarte mici pe care ar urma să le primescă cei care sunt proprietari. Cu banii respectivi nu şi-ar putea achiziţiona nici măcar un garaj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii6 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii