Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Reacția locatarilor din blocul „Turturica” la amenințarea EXPROPRIERII și la prețurile simbolice propuse de primărie: „De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Reacția locatarilor din blocul „Turturica” la amenințarea EXPROPRIERII și la prețurile simbolice propuse de primărie: „De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini?”

Locatarii blocului G2, cunoscut albaiulienilor sub numele de „Turturica”, au fost notificați de către administrația locală a municipiului Alba Iulia de intenția de a cumpăra garsonierele proprietarilor la un preț simbolic, de aproximativ 2.800 de euro.

Aceștia au fost înștiințați că, în cazul în care nu vor dori să-și vândă locuința la prețul propus de către primăria municipiului Alba Iulia, va fi demarată procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes local.

Epopeea exproprierilor, începută în 2017, a fost preluată acum de noua conducere a primăriei municipiului Alba Iulia, care intenționează să demoleze acest bloc de locuințe pentru a construi în locul său o parcare. Cei care stăteau cu chirie au fost evacuați în 2017, însă în bloc au mai rămas cele câteva familii de proprietari.

YouTube video

„Nu, e puțin, ce să faci cu banii aștia. Azi am auzit că s-au dat 10 milioane din Norvegia pentru ca să ne integreze pe noi romii în societate. Când colo integrarea noastră în societate e să ne scoată afară din țara. Noi vrem să ne dea locuință, nu să ne poarte pe drum cu copii mici. Nu ne-au oferit alte alternative”, spune unul dintre proprietarii din ”Turturica”.

YouTube video

„Ne-au oferit 2.820 de euro. Cu banii aștia nu stau nici o lună pe chirie. Ei au luat 10 milioane de euro din Norvegia pentru romi și nu au făcut nimic. De ce vor să ne soată afară ca pe niște câini? Le-am cerut pământ, să ne facem cu banii aștia locuințe modulare, însă nu vor să ne dea nici pământ, numai să ne lase pe drum”, a mai spus omul cu năduf.

Cum a decurs evacuarea forţată din 2017

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV. Evacuarea blocului a început în dimineaţa zile de 10 octombrie a anului 2017. Cu doar o zi în urmă, de la o întâlnire care a avut loc la Instituţia Prefectului Alba, oamenii plecaseră cu ideea că mai au la dispoziţie câteva zile să îşi mute lucrurile.

Autorităţile au descins în forţă cu jandarmi şi poliţişti locali şi le-au acordat oamenilor 18 minute pentru a părăsi blocul. Speriaţi, aceştia au început să îşi adune la repezeală lucrurile şi să le scoată în faţa blocului, iar garsonierele încuiate, unde nu era nimeni acasă, au fost sparte de autorităţi. O parte dintre familiile cu copii au renunţat să îi mai trimită la grădiniţă sau la şcoală, deşi îi pregătiseră.

Primarul de atunci, Mircea Hava, explica, la doar câteva zile după evacuare: ”Blocul Turturica se evacuează conform legii. N-avem nici o problemă legată de rasă, de cutare. El se demolează pentru că trebuie demolat, după ce se evacuează”, a spus Hava. Acesta a compeletat susţinând că ”Alba Iulia nu este azil”. Au fost evacuate, în total, 216 persoane care locuiau acolo în chirie. În tot blocul erau 72 de locuinţe închiriate şi 33 de garsoniere proprietate personală. O parte dintre acestea au fost achiziţionate, ulterior, de primărie.

O singură familie a primit locuinţă socială

Imediat după evacuare, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru persoanele aflate în dificultate. În decembrie 2017 au beneficiat de ajutor 11 familii evacuate din ”Turturica”: 11 adulţi, 5 bătrâni şi 7 copii. Restul nu au îndeplinit condiţiile. Cele 11 familii au primit între 300 şi 400 de lei pe lună, unii timp de şase luni iar alţii pentru o perioadă mai scurtă, din diferite motive.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, ajutoarele au mai constat şi în consiliere psihologică pentru 9 copii şi şase adulţi, în acordarea de porţii de hrană la cantina de ajutor social. O singură familie care are în componenţă persoane cu dizabilităţi a primit în final o locuinţă în Alba Iulia, după ce iniţial a fost adăpostită într-un centru social.

După o expertiză realizată de primărie, sumele de bani pe care oamenii ar urma să le primească sunt cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcţie de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătraţi, cât are o locuinţă din bloc. Demolarea blocului este, deocamdată blocată. O parte dintre proprietari a contestat în instanţă decizia de expropriere şi sumele foarte mici pe care ar urma să le primescă cei care sunt proprietari. Cu banii respectivi nu şi-ar putea achiziţiona nici măcar un garaj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea