VIDEO| RĂZBOI în Ucraina, ziua 20: Explozii puternice în Kiev. Majoritatea orașelor continuă să reziste asediului armatei ruse
VIDEO| RĂZBOI în Ucraina, ziua 20: Explozii puternice în Kiev. Majoritatea orașelor continuă să reziste asediului armatei ruse
Marți, 15 februarie, invazia rusească a Ucrainei a ajuns la cea de-a 20-a zi. Conflictul nu pare să se domolească, ba chiar crește în intensitate. Majoritatea orașelor continuă să reziste asediului forțelor armate ruse.
UPDATE 6:15 Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45
The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii.
Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat.
#Ukraine #UkraineRussianWar #Russia #UkraineWar #RussianUkrainianWar #Kyiv #Kiev , cette nuit, une zone résidentielle touchée :pic.twitter.com/MPmz6nhjdq
— Dominique (@FreeFrance) March 15, 2022
UPDATE 5:40 Consilier al şefului de cabinet al lui Zelenski: Cel târziu la începutul lunii mai ar trebui să avem un acord de pace
Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.
Arestovici a precizat momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.
“Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.
“Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.
Powerful missile strike and explosion in Kharkov #UkraineWar #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/wbLfYHRzzm
— InfoGeek (@InfoGeek17) March 14, 2022
Un scenariu “total nebun” ar fi ca Rusia să trimită recruţi care să aibă doar o lună de pregătire, a adăugat Arestovici.
El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.
UPDATE 5:00 Un jurnalist britanic grav rănit în Ucraina
Un jurnalist britanic care acoperă războiul din Ucraina pentru Fox News a fost rănit şi internat luni în apropiere de Kiev, a indicat postul american de televiziune fără a preciza câte de grave sunt rănile sale, notează AFP.
În cursul zilei de luni, “corespondentul nostru Benjamin Hall a fost rănit în timp ce culegea informaţii în afara Kievului”, a explicat canalul într-un comunicat.
“Avem puţine detalii în acest moment, dar Ben a fost internat în spital şi echipele noastre de pe teren încearcă să adune informaţii suplimentare în timp ce situaţia evoluează rapid”, a adăugat postul de televiziune.
UPDATE 4:30 Mesajul lui Zelenski pentru soldaţii ruşi: De ce să muriţi? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.
“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.
Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.
#Volnovakha. The occupiers just have fun by shelling residential buildings. pic.twitter.com/NlQSt6iiLS
— NEXTA (@nexta_tv) March 14, 2022
De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.
“Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a adăugat liderul ucrainean.
Volodimir Zelenski a mai spus că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente.
UPDATE 3:30 Zelenski: „Trupele ruse sunt confuze, renunță la echipamente. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”
„Ei fug de pe câmpul de luptă. Renunţă la echipamente”, a susţinut Zelenski.
„Luăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina. Astăzi, trupele ruse reprezintă, de fapt, unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”, a mai spus președintele.
UPDATE 3:20 Armata ucraineană spune că a respins încercarea Rusiei de a prelua controlul asupra lui Mariupol
Statul Major a anunțat că forțele ruse s-au retras după ce au suferit pierderi, transmite Sky News.
Orașul-port de la Marea Azov este sub asediu de o săptămână și jumătate, lăsându-i pe locuitorii săi fără energie, apă și hrană. Peste 2.500 de locuitori au fost uciși de bombardamentele rusești.
UPDATE 3:15 Spania sechestrează la Barcelona un iaht al unui oligarh rus
Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona (Spania) în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez, notează AFP.
“Am imobilizat temporar la Barcelona (nord-est) un iaht aparţinând unuia dintre principalii oligarhi ruşi, cu valoare de aproximativ 140 de milioane de dolari (128 de milioane de euro) şi o lungime de 85 de metri, iar altele urmează să vină”, a indicat Pedro Sanchez, fără alte precizări.
Potrivit cotidianului spaniol El Pais, este vorba despre iahtul Valérie, care ar fi legat de Serghei Cemezov, şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Serghei Cemezov apare în special pe listele oligarhilor ruşi sancţionaţi de Statele Unite şi Marea Britanie încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
UPDATE 3:10 Zelenski spune că negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Rusia vor continua marți: „Delegația noastră a lucrat destul de bine, după cum mi s-a spus. Dar să vedem. Vor continua mâine.”
UPDATE 3:00 Zelenski i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova care a protestat faţă de război în timpul unei emisiuni la televiziunea rusă Pervîi Kanal
Marina Ovsiannikova, editor la Pervîi Kanal, a ridicat o pancartă pe care scria „Nu credeţi propaganda. Te mint aici”, în timp ce prezentatoarea Ekaterina Andreeva a continuat să vorbească.
UPDATE 2:35 Rusia promite să atace companiile din industria de apărare ucraineană
Ministerul rus al Apărării spune că va viza companiile din industria de apărare ucraineană, ca răspuns la ceea ce acesta descrie drept un atac cu rachete balistice ucrainene asupra bastionului separatist Doneţk, conform BBC.
Într-o postare online, ministerul rus al Apărării a afirmat: „Ca răspuns la bombardarea Doneţk-ului cu o rachetă Tochka-U, forţele armate ruse vor lua măsuri operaţionale pentru a scoate din uz întreprinderile din industria de apărare ucraineană care produc arme folosite de naţionalişti”.
„Facem apel la cetăţenii ucraineni care lucrează la aceste întreprinderi, precum şi locuitorii caselor din apropiere, să părăsească zonele potenţial periculoase”.
Moscova a susţinut anterior că 20 de civili au murit într-un atac aerian ucrainean asupra Doneţk-ului, implicând muniţii cu dispersie transportate de o rachetă balistică Tochka-U.
Ucraina a negat să fi efectuat atacul şi a susţinut că o rachetă rusă este responsabilă.
Este a doua oară când Rusia avertizează cu privire la un atac împotriva instalaţiilor ucrainene. După primul avertisment din 1 martie, cel puţin cinci persoane au murit într-un atac care a vizat turnul televiziunii din Kiev.
UPDATE 2:30 Preşedintele american Joe Biden a promis că va continua să furnizeze arme, alimente şi bani pentru a ajuta Ucraina
Într-un mesaj pe Twitter, Biden a spus că SUA vor „întâmpina şi refugiaţii ucraineni cu braţele deschise”.
UPDATE 2:00 O nouă lege aprobată de Putin urmăreşte să reţină avioanele companiilor străine
Preşedintele Putin a aprobat o nouă lege care îngreunează activitatea companiilor străine de leasing de avioane de a-şi relua aparatele de zbor, în timp ce sancţiunile occidentale încep să intre în vigoare, scrie BBC, conform news.ro.
Noua lege va permite înmatricularea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a activităţilor din domeniul aviaţiei civile”. Criticii spun că va permite Rusiei să reţină avioane private şi să le folosească intern.
UPDATE 1:30 Rusia ar putea planifica să folosească arme chimice sau biologice într-un “atac fals”
„Un atac sub „steag fals” ar fi aproape sigur însoțit de dezinformare extinsă pentru a complica atribuirea”, se arată în mesajul Ministerului.
UPDATE 12:20 O manifestantă împotriva războiului din Ucraina a întrerupt jurnalul televiziunii Pervîi Kanal din Rusia
O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate, notează AFP.
ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie.
În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie “Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint”.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]