VIDEO Prototip de pușcă de asalt pe calibru NATO, realizat la Fabrica de Arme din Cugir, în ultima fază de omologare. Trage 600 de gloanțe pe minut
Prototip de pușcă de asalt pe calibru NATO, realizat la Fabrica de Arme din Cugir, în ultima fază de omologare. Trage 600 de gloanțe pe minut
Prototipul de puşcă automată pe calibru NATO, realizat la Fabrica de Arme din Cugir, a ajuns în ultima fază de omologare. Specialiștii au lucrat în ultimii ani pentru a o face mai ușoară, fiind considerată, inițial, prea grea pentru a fi viabilă.
Despre acest tip de armă se vorbeşte de peste zece ani, prototipul fiind prezentat public pentru prima data în 2017, după ce ar fi fost testat într-un poligon de armată.
Noua armă este prezentată drept o „puşcă românească foarte competitivă” şi a fost realizat pe liniile existente ale societăţii din Cugir, fiind proiectat în totalitate de specialişti în cercetare şi dezvoltare din cadrul fabricii. În ianuarie 2024, pușca a intrat în ultima fază de omologare.
Citește și: Uzina Mecanică Cugir, investiție de 1 milion de euro pentru creșterea producției de muniție de război
Are calibrul 5,56×45 mm, compatibil cu sistemul NATO, un încărcător de 30 de cartuşe şi dezvoltă o viteză la gura ţevii de circa 900 de metri pe secundă, fiind realizată pe modelul Kalașnikov. În noua variantă, arma are o greutate de circa 3,2 kilograme, scăzută de la greutatea inițială de 3,45 kilograme, fără încărcător. Este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M.
Pușca este dotată cu sistem mecanic și optic de ochire, are o cadență de 600 de gloanțe pe minut. Prețul este estimat la 900-1.000 de dolari pe bucată, complet echipată.
„Țeava de 16 inch poate fi dată jos și schimbată cu o țeavă mai scurtă, iar pe șine se pot monta și alte sisteme de ochire. Arma de asalt poate fi folosită și în modul automat și semiautomat (foc cu foc)”, au precizat reprezentanții societății din județul Alba. A fost prezentată public anul trecut, cu ocazia evenimentelor dedicate Zilei Armatei, organizate la Alba Iulia.
Realizată pe platformă de Kalașnikov, arma era gata încă din 2018, dar nu se încadra în greutatea cerută și avea probleme cu patul. Atunci s-a apelat la o colaborare cu societatea Stimpex București, iar rezultatul a fost o armă fiabilă, care a trecut foarte bine testele la care a fost supusă.
Pușca a fost testată și de Armata Română, care a cerut ca țeava să reziste la mai multe focuri, față de cât era proiectată, cerință care a fost, de asemenea, rezolvată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic
FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia. Citește și: Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care […]