VIDEO: Prefectul de Alba Gheorghe Feneșer a încercat să interzică accesul presei la întâlnirea între autorități, Kronospan Sebeș si societate civilă
Scandalul legat de construcția noii fabrici de formaldehidă a Kronospan Sebeș a înregistrat astăzi un nou episod – prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, a încercat să impiedice presa să participe la discuțiile dintre autorități, Kronospan Sebeș și societatea civilă.
Situație tensionată în holul Prefecturii Alba, înainte de începerea primei întîlniri oficiale, organizate joi dimineață începând cu ora 10.00, la inițiativa prefectului Gheorghe Feneșer, cu scopul declarat de a se demara astfel un dialog între reprezentanți ai Grupului de Inițiativa Sebeș, ONG-urile implicate în campania “Opriți Poluarea în Sebeș”, autoritățile locale cu atribuții în domeniu (APM, Garda de Mediu, DSP, Primăria Sebeș) și reprezentanții companiei Kronospan.
Deși la modul declarativ, prefectul de Alba susținea că dorește transparență totală și un “dialog constructiv” pe acest subiect de maxim interes public, reprezentantul guvernului în județul nostru a încercat să interzică accesul câtorva dintre reprezentanții ONG-urilor, dar mai ales participarea reprezentanților presei, la întâlnire.
Motivele pentru această atitudine rămân încă neclare, justificarea prefectului Gheorghe Feneșer fiind legată de modul în care acesta a gândit conceptul întâlnirii, care, în viziunea sa, ar fi trebuit să fie o “întâlnire de lucru”, ce trebuie să se desfășoare doar cu participarea celor invitați de domnia sa.
După câteva minute bune de discuții tensionate, pe parcursul cărora reprezentanți ai ONG-urilor invitate au refuzat să participe la întâlnire dacă nu se permite și accesul presei, prefectul a cedat, iar jurnaliștilor le-a fost permis să intre în sala pregătită pentru înâlnire.
Parcă pentru a își justifica eșecul în fața unora dintre invitații la dialog, prefectul de Alba a anunțat noua situație de fapt afirmând că cine nu mai vrea să participe la întâlnire are tot dreptul să se retragă.
Reprezentanții companiei Kronospan, precum și cei ai APM, Garda de Mediu, DSP și-au exprimat clar pozițiile în acest sens, declarând că nu au nimic împotriva participării presei la discuții.
A urmat un dialog civilizat și constructiv, în urma căruia au ieșit la suprafață aspecte necunoscute de opinia publică și care ar putea avea o relevanță decisivă în clarificarea situației legale a modului în care autoritățile competente au evaluat și ulterior eliberat, respectiv revizuit, autorizații de mediu.
Legat de aceste discuții, vom reveni în scurt timp cu un material în care vor fi prezentate cele mai importante aspecte punctate de către participanții la întâlnire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 57 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii