Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Piesa “Păi… Despre ce vorbim noi aici, domnule?” s-a jucat cu sala arhiplină, la Alba Iulia. Ropote de aplauze pentru marii actori Marcel Iureş şi George Mihăiţă, la final

Alexandra Mates

Publicat

în

pai despre ce vorbim noi aici09O reprezentaţie memorabilă, un spectacol cu doi giganţi ai actoriei, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, de asta au avut parte cei prezenţi joi, în cea de-a doua seară a Festivalului de Teatru “Poveşti”, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.  

 Piesa “Păi… despre ce vorbim noi aici domnule?” a umplut sala până la refuz, iar oamenii au avut tot ce şi-au dorit: vedete autentice, cultură, o doză sănătoasă de umor şi… o dublă perspectivă, aspră şi savuroasă, asupra “românismului”. Finalul a fost unul apoteotic, aplauzele publicului, parcă neterminabile, aducându-i pe scenă pe cei doi mari actori de… mai multe ori.

Sala Casei de Cultură a Studenţilor s-a dovedit a fi neîncăpătoare joi seara la piesa “Păi… despre ce vorbim aici domnule?”, una dintre cele mai apreciate piese de teatru ale momentului. Spectacolul are la bază un text care porneşte de la romanul iconic al literaturii române postbelice – “Moromeţii” – de Marin pai despre ce vorbim noi aici48Preda. Cei doi mari actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generaţii de cititori.

Personajele  refac, în mod miraculos, prin poveşti, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puţină vreme înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Conceput ca un dialog între Ilie Moromete, interpretat de Marcel Iureş şi Cocoşilă, jucat de George Mihăiță, spectacolul se bazează pe dramatizarea realizată de Cătălin Ștefănescu și regizată de Alexandru Dabija, care ridică, în mijlocul Poienii lui Iocan, un gard: dincolo de gard, absolutul.

După ce Ilie Moromete hotărăşte să taie salcâmul „uite-aşa, ca să se mire proştii”, cei doi încep şi dialoghează pe teme grave şi mereu actuale. Poveşti între ţărani, doi oameni simpli… ca la ţară, despre felul de-a fi al românilor, despre politică, colonii, de prostie… Cum se trezește familia lui Pisică, ori despre visul lui Cocoșilă, sau momentul când cei doi actori împart pe scenă o tigaie cu fasole, pită și-o ceapă roșie, sunt doar câteva scene din spectacol.  Senzaţională e aceea în care Ilie Moromete (Marcel Iureş) scoate din lada de pai despre ce vorbim noi aici49zestre agoniseala propriei familii: câteva portrete imprimate în farfurii de porţelan ovale, ce s-aşază la monumentele funerare. Supărat pe-ai lui, pe copiii care i-au trădat aşteptările, se socoteşte cu ei postum, suduind, călcând în picioare şi distrugând semnele identităţii lor. Spre final, Cocoşilă şi Ilie preiau cele câteva replici ale Catincăi, Paraschiv, Nilă, Tita, Ilinca, Niculae, precizând numele personajelor evocate, reînviind pe scenă oameni şi întâmplări trecute.

A fost un spectacol impresionant. O tragicomedie cu un mesaj subliminal cu ţintă precisă – nevoia de educaţie, de școală în societatea noastră pentru a acționa și a înțelege viața socială.

Superîncântaţi după mai bine de o oră de teatru de cel mai înalt nivel, aşa au plecat privitorii îndrăgostiţi de teatru de la piesa pusă în scenă de cei doi mari actori.

Vedeţi în video-ul de mai jos cât de apreciat a fost spectacolul lor la Alba Iulia:
[nggallery id=2392]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Scărișoara, cercetat de polițiști după ce s-a urcat beat la volan. Avea o alcoolemie de 0,89 mg/l

Bera Larisa

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Scărișoara, cercetat de polițiști după ce s-a urcat beat la volan. Avea o alcoolemie de 0,89 mg/l Un bărbat de 44 de ani, din comuna Scărișoara, este cercetat de polițiștii din Câmpeni, pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea