Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Noapte albă pentru fermieri în fața sediului APIA din Alba Iulia. De marți, Agenția preia cererile unice cu penalizări de 1% pe zi

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Zeci de fermieri din județul Alba au făcut noapte albă în fața sediului APIA de pe strada Traian din Alba Iulia, dorind să-și depună cererea pentru subvenție.

Potrivit APIA, din 16 iunie, cererile de plată mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. În județul Alba, aproximativ jumătate dintre fermieri nu au reușit să-și depună cererea în vederea obținerii subvenției.

APIA Alba Iulia05

Unii fermieri au dormit în mașini și pe străzi.

”Stăm aici, (n.r. la ora 11.30) să ajungem mâine (n.r. marți), la operator, la 7.00, la 10.00, sau când ne vine rândul. Stăm de duminică noaptea. Ăia de sus, de la București, sunt de vină pentru problemele create că nu au fost date adeverințele pentru animale”, a spus un fermier.

Întrebați despre suma la care se va ridica subvenția, fermierii au răspuns: ”Noi nu stăm pentru sume mari, aceia care vor primi sume mari nu stau la coadă”. ”Noi primim, ce rămâne după cei care fură”. ”Poate fi vorba despre 10.000 de lei cu tot cu teren, cu tot cu animale. Alții mai mult, alții mai puțin. Aceia care au mult, nu au stat la rând – ei au întâietate”.

Personalul APIA de pe strada Traian din Alba Iulia a lucrat până după miezul nopții.

Operatorii APIA de pe strada Traian din Alba Iulia au rămas peste program pentru a înregistra cererile fermierilor, la ora 00.00, fiind încă la serviciu. ”Nu știu de ce nu suplimentează personalul. În situația în care sunt acum, își bat joc și de noi care stăm aici, pe căldurile astea și pe zilele astea. Vă dați seama cât ne e de ”ușor”. De vină sunt cei de la București, nu?”.

APIA Alba Iulia06

Anii trecuți a mers mult mai bine.

”De ce nu au făcut liste ca și anii trecuți?” ”Să vă gândiți că avem animale care trebuie hrănite, nu le putem lăsa în voia sorții. Fugim să le mulgem și ne întoarcem”.

”Numai prostimea stă aici la coadă. Domnii nu stau”, spune un fermier revoltat.

”Noi care suntem mai proști stăm la coadă. Care sunt mai deștepți, dau telefon și rezolvă”.

Concluzia, în România, agricultura este grea.

”În loc să ajute oamenii, îi încurcă. Nu suntem ajutați. Dacă am primi ajutor din partea statului ar fi mult mai bine”.

”Noi dormim 5-6 ore pe noapte. Eu lucru 100 și ceva de ore pe săptămână. Nu avem încotro. Eu la 1.00 noaptea termin cu totul și dimineața la 4-5.00 trebuie să fii sus. Ziua la fân și așa mai departe”.

Avertisment APIA

Fermierii trebuie să-și depuna cererile pentru subventii la centrele Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pana pe data de 15 iunie, in caz contrar fiind penalizati cu 1% pe fiecare zi de intarziere, informeaza miercuri APIA, intr-un comunicat remis StartupCafe.

Guvernul a modificat recent, prin ordonanta 15/2015, o serie de prevederi legale referitoare la subventiile in agricultura: O.U.G. nr. 34/2013 (privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/199), O.U.G. nr. 3/2015 (pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura).

Noua ordonanta modifica termenele de depunere a cererilor unice de plata, in concordanta cu prevederile regulamentelor europene, stabileste conditiile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii, inclusiv formele asociative ale fermierilor, utilizatorii de pasuni si fanete, si clarifica modalitatea prin care se dovedeste calitatea de fermier activ de catre fermierii care nu au mai depus cereri de plata la APIA in anii precedenti, sustine agentia din subordinea Ministerului Agriculturii.

In ce priveste DEPUNEREA CERERII UNICE DE PLATA 2015, modificarile opereaza astfel:

A. in conditiile prevederilor Art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 747/2015 de derogare de la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 in ceea ce priveste data finala pentru depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plata, data finala pentru notificarea modificarilor cererii unice sau ale cererii de plata si data finala pentru cererile de alocare a drepturilor la plata sau de crestere a valorii drepturilor la plata in cadrul schemei de plata de baza pentru anul 2015, modificarile la cererile unice de plata prevazute la lit. a) se depun pana la data-limita de 15 iunie la centrele APIA, FARA PENALIZARI;

B. in conditiile prevederilor Art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014,cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie, in acest an.

Astfel, fermierii vor putea depune cererea unica de plata pentru anul 2015 (inclusiv modificari, corecturi, actualizari etc.) pana la data de 15 iunie a.c. fara penalizari, dupa aceasta data cererea putand fi depusa, timp de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

In ce priveste UTILIZATORII DE PASUNI SI FANETE:

Articolul 2 din O.U.G. nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 86/2014, cu modificarile ulterioare, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„d) utilizator de pasuni si fanete:

(i) crescator de animale, persoana fizica, avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor (RNE)/ crescator de animale, persoana juridica de drept public sau de drept privat, constituita conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, avand animale proprii sau ale fermierilor membri inscrise in RNE, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, conform clasificarii statistice a activitatilor economice in Uniunea Europeana pentru productia vegetala si animala, care detine legal dreptul de folosinta asupra suprafetei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale sau prin cosire cel putin o data pe an; sau

(ii) persoana fizica ori persoana juridica de drept privat care are la dispozitie, in conditiile legii, suprafata agricola, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete si care o valorifica prin cosire cel putin o data pe an.”.

Astfel, utilizatorii terenurilor din categoria de folosinta pasuni/fanete vor putea depune cererea unica de plata pentru terenurile in cauza fara a fi obligati sa detina si animale pentru pasunarea acelor suprafete de teren, cu obligatia de a dovedi activitatea agricola minima de cosit cel putin o data pe an, prin valorificarea/depozitarea fanului rezultat.

In ce priveste fermierii care NU AU DEPUS CERERI UNICE DE PLATA IN ANUL ANTERIOR:

La articolul 6, O.U.G. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015 ¬ 2020 si pentru modificarea Art.2 din Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

,,(10) Fermierii persoane juridice care nu au depus cereri unice de plata in anul anterior, calculul estimat al platilor directe depasind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ potrivit prevederilor alin. (4) sau (41).”

2. La articolul 7 / O.U.G. 3/2015, alineatul (21), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„a) forma asociativa de proprietate, pe baza copiei titlului de proprietate asupra terenurilor apartinand formei asociative si a unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecarui membru detinator de animale privind depunerea cererii unice de plata de catre forma asociativa, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din Registrul national al exploatatiilor si numarul de animale detinute de fiecare membru, precum si suprafata utilizata de forma asociativa prin cosit sau pasunat, la care se anexeaza hotararea adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor”.

Legislația completă în ce privește depunerea cererii unice de plată pentru anul 2015 poate fi consultată pe pagina oficială web a Agenției, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/formular-cerere-unica-de-plata-legislatie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan În afara situațiilor în care deținătorul permisului auto a comis infracțiuni rutiere grave sau a obținut prin mijloace ilegale carnetul de șofer, legislația în vigoare prevede că permisul auto mai poate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea