Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Moment emoționant, la Alba Iulia: Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice românești, cântă la 240 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan

Lucian Daramus

Publicat

în

Moment emoționant, la Alba Iulia: Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice românești, cântă la 240 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan

La Alba Iulia s-a desfășurat în sera zilei de vineri, 28 februarie 2025, un spectacol omagial grandios cu ocazia împlinirii a 240 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Spectacolul a avut loc la un moment-simbol al municipiului-reședință de județ, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, iar între protagoniști s-a numărat părintele Doru Gheaja.

Citește și: FOTO | Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la Alba Iulia: „Horea este o minte care iese din comunul timpului său”

Doru Gheaja, „părintele cântecelor patriotice din România”, a participat vineri, 28 februarie 2025, la evenimentul dedicat martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan, eroi ai națiunii române, desfășurat pe esplanada Obeliscului din Cetatea Alba Carolina.

Un moment cu totul emoționant a fost intonarea cântecului ”Tu, Ardeal”, vocea părintelui răsunând în toată Cetatea Alba Carolina. Interpretarea impresionantă a făcut pielea de găină participanților, care și-au unit glasurile și au cântat alături de îndrăgitul părinte melodia omagiu în cinstea martirilor-eroi ai națiunii române.

Fiu de preot, Doru Gheaja a călcat pe urmele tatălui îndeplinindu-i astfel părintelui său o mare dorinţă. Chemat în 1976, odată cu reînfiinţarea Episcopiei de Alba Iulia, să ajute la reorganizarea acestei episcopii, preotul Doru Gheaja slujeşte de ani buni în Parohia „Buna Vestire“ din centrul oraşului Alba Iulia.

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul“ din Târgu Mureş. „Am stat în acest ansamblu până în anul 1969. Poate mai rămâneam, dar tatăl meu a murit în anul 1968 şi am hotărât să plec de la Târgu Mureş şi să mă hirotonisesc, pentru că tata îşi dorea foarte mult să fiu şi eu preot“, povesteşte Doru Gheaja.

A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor. În urmă cu trei decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra“. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. „O cântau bătrânii din satul Chirpăr“, spune preotul. Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor“, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti“.

„La început, Adrian Păunescu mi-a scris un alt text nu pentru «Colindul Apusenilor», ci «Colindul copiilor pentru pace», pe care l-am cântat vreo doi ani de zile în spectacolele Cenacului Flacăra. După aceea, Adrian Păunescu a schimbat textul şi i-a spus «Colindul Apusenilor», mai cunoscut sub denumirea de «Tu Ardeal», povesteşte Doru Gheaja.

A cântat la Chişinău alături de Tudor Gheorghe şi familia Teodorovici.

Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea“. Îşi aminteşte cu emoţie de anul 1992, atunci când a fost cu cenaclul la Chişinău, la sfinţirea statuii lui Ştefan cel Mare, unde a cântat alături de maestrul Tudor Gheorghe şi regretaţii Aldea şi Doina Teodorovici.

„Eram în centrul Chişinăului. Oficialităţile stăteau pe scaune, iar populaţia în picioare. Mi-a venit rândul să cânt cam pe când se întunecase. Mi-am zis că se potriveşte foarte bine momentului «Cântecul lui Ştefan». Când am început să cânt, mi s-a făcut pielea găinii, mi s-a ridicat părul pe mâini. În acel moment, autorităţile s-au ridicat în picioare, iar oamenii au îngenuncheat, au aprins făclii din ziare şi le mişcau în dreapta şi în stânga în ritmul melodiei“, povesteşte preotul.

La rugămintea marelui poet Grigore Vieru, a repetat cântecul de câteva ori. „Părinte, acest cântec trebuie să-l repeţi de mai multe ori, pentru că a fost imnul cu care basarabenii au câştigat Revoluţia – mi-a spus Grigore Vieru. A doua oară când l-am cântat, nu mai puteam să intru peste spectatori. Cântau ei“, spune Doru Gheaja.

Preotul a înregistrat de-a lungul timpului trei CD-uri: „Colinde“, „Pricesne“ şi „Tu Ardeal, străbun pământ“.

Au mai evoluat în spectacol Tulnicăresele din Munții Apuseni, grupurile vocale tradiționale: „Doina Mureșului” din Ciugud și „Sâncelenii” din Sâncel și grupurile tradiționale din Zlatna și Vințu de Jos.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Lucrări de consolidare, conservare și restaurare a componentelor artistice de la Porțile Cetății Alba Carolina în plină desfășurare: Contract de peste 9 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrări de consolidare, conservare și restaurare a componentelor artistice de la Porțile Cetății Alba Carolina în plină desfășurare: Contract de peste 9 milioane de lei În Alba Iulia sunt în plină desfășurare lucrări de consolidare, conservare și restaurare a componentelor artistice de la Porțile Cetății Alba Carolina, în baza unui contract în valoare de peste […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă cu foarte mulți bani și alte bunuri: O găsise într-o parcare de pe Autostrada A10

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă cu foarte mulți bani și alte bunuri: O găsise într-o parcare de pe Autostrada A10 Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș, în dimineața zilei de duminică, 13 iulie 2025, o geantă cu foarte mulți bani și alte bunuri.  Citește și: FOTO | Spirit civic la […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Eduard Pițu, elevul-minune din Alba, a participat la tabăra internațională de matematică din China: „Zâmbete și experiențe academice de nivel înalt”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Eduard Pițu, elevul-minune din Alba, a participat la tabăra internațională de matematică din China: „Zâmbete și experiențe academice de nivel înalt” Timp de 3 săptămâni, începând din 18 iunie 2025, mai mulți elevi de top din România au participat la tabăra internațională de matematică din China. Evenimentul de la Beijing a reunit peste 300 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea