VIDEO| Mănăstirea ”Sfântul Ioan Botezătorul”, un loc liniștit, departe de zbaterea lumii, care veghează satul Livezile
VIDEO| Mănăstirea ”Sfântul Ioan Botezătorul”, un loc liniștit, departe de zbaterea lumii, care veghează satul Livezile
Schitul ”Sfântul Ioan Botezătorul” a fost ctitorit de unchiul său dinspre mamă al primarului Horațiu Han. Astfel că, responsabilitatea administrativă față de confortul edilitar al tuturor cetățenilor comunei este dublată aici de o datorie de onoare, dar și de suflet: aceea de a netezi calea credincioșilor spre schitul a cărui ctitor a fost unchiul său, Petru Irimie.
”Ridicarea acestui schit a fost manifestarea credinţei şi evlaviei adânci a unui român simplu, credincios, din popor. Petru Irimie, unchiul meu dinspre mamă, a fost un creştin evlavios din satul Livezile. A lucrat ca miner prin Africa de Sud și, la întoarcere, mare parte din banii strânși acolo i-a dăruit pentru ridicarea acestui schit. A contribuit și cu bani, dar a muncit efectiv și la ridicarea lăcașului de cult, amplasat în pădurea pe care el o deţinea pe dealul din apropierea satului Livezile, într-un loc liniştit, departe de zbaterea lumii”, ne povestește cu emoție primarul Horațiu Han.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ion. Felicitări și Urări care pot fi trimise prin SMS de Sfântul Ioan
Întru pomenirea lui, pictura chipului lumesc a celui care a fost Petru Irimie șade acum la intrarea în biserică, pe stânga, la loc de cinste. De-a dreapta intrării e pictat IPS Andrei Andericuț care, în 1994, în calitate de Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a pietrei de temelie a schitului. La loc de cinste, spre răsărit, în fața altarului, este mormântul din marmură albă a ctitorului Petru Irimie (28 mai 1933 – 12 decembrie 2007). Alături, e clopotul mare, din fontă, al lăcașului de cult, turnat la Tehnomin SA Baia Mare în Anul Domnului 2001.
Biserica a fost construită din lemn şi tencuită interior. Deoarece a fost amplasată pe un țanc de piatră, fundația nu a putut fi săpată decât pe alocuri. Pictura a fost realizată în tehnică tempera între anii 1998-1999, de către pictorul George Dăscălescu. Obştea schitului numără în prezent un număr de 9 persoane, care-şi conduc viaţa după rânduiala şi tradiţia monahală ortodoxă, îmbinând munca – aici se croiesc reverende preoțești – cu rugăciunea.
Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan
În ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, întrunire care a avut loc la Deva, s-a decis ca cinci schituri transilvănene să fie ridicate la rangul de mănăstire, patru dintre acestea aflându-se în Arhiepiscopia Alba Iuliei. Unul dintre acestea este schitul de la Livezile care devine Mănăstirea Ortodoxă ”Sfântul Ioan Botezătorul”.
Încă un semn că, cu credință și răbdare, faptele bune înfloresc și rodesc, întru folosul semenilor. Pentru că, așa cum bine ne spunea părintele Teofil Părăian ”Dacă Dumnezeu nu este pe primul loc în viaţa ta, atunci nu este pe locul care I se cuvine”. Iar acum, sus în cer, după o umbră de nor, Petru Irimie parcă ne zâmbește, sclipind o rază de speranță către noi, pământenii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]