Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

VIDEO: Lumina Sfânta a Învierii de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29. Cum apare focul sfânt din Rai

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paștelui, creștinii sunt martorii unui miracol: între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt din Ierusalim se aprinde un foc care se pogoară din cer, cunoscut sub numele de Lumina Sfântă.

În acest an, Lumina Sfântă de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29, după trei minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt la ora 14.26, a îngenuncheat în faţa dalei de marmură care acoperă mormântul şi s-a rugat să coboare Lumina. Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.29, iar la ora 14.35 Patriarhul Ierusalimului o împărţea credincioşilor adunaţi în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfanta Liturghie va fi oficiată şi la Ierusalim la ora 24.00, a explicat pentru News.ro părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, care face parte din delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Patriarhia a închiriat un avion special cu care Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă seară la Bucureşti, apoi din Capitală vor pleca alte avioane de mici dimensiuni care vor duce Lumina pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania, Banat, Moldova şi Bucovina. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă (salonul oficial) sâmbătă seară, la orele 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, a transmis Patriarhia.

CUM APARE SFÂNTA LUMINĂ

În interiorul Sfântului Mormânt, Patriarhul cade în genunchi şi rosteşte rugăciunile prin care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să trimită Sfânta Lumină ca dar al sfinţirii pentru popor. Apoi, într-o linişte absolută, în timp ce Patriarhul se roagă, un vuiet se aude şi aproape simultan sclipiri alb-albăstrii apar de peste tot, ca şi cum milioane de aparate foto ar clipi în acelaşi timp. Toate candelele se aprind miraculos. Sfânta Lumină aprinde deodată făcliile pe care le tine Patriarhul, precum şi lumânările multora din biserică. Mulţimea izbucneşte în urale în timp ce lacrimi de bucurie se preling din ochii tuturor.

Timp de câteva minute Sfânta Lumină nu are caracteristicile focului şi păstrează o tentă aparte. Aceasta durează câteva minute după ce Patriarhul iese din Sfântul Mormânt şi dă Lumina poporului. Oricine poate atinge focul celor 33 de lumânări fără să se ardă. După aproximativ o jumătate de oră, flacăra devine obişnuită (fierbinte).

Aprinderea Sfintei Lumini este un ritual considerat de unii un miracol divin, în timp ce alţii caută explicaţii ştiinţifice pentru acest fenomen. (C.M.)

surse: adevarul.ro, news.ro, digi24.ro, romanialibera


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Mădălina Opriș

Publicat

în

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea