Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Locuri de muncă pentru 100 de femei rome prin Programul Femrrom. ”Florăreasa cetății” prinde contur la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

“Femrrom” este numele unui proiect european în valoare de 18.500.000 lei, implementat de Asociația Pakiv România la Alba Iulia, Oradea și Târgu Jiu, al cărui obiectiv – promovarea şi susţinerea creării de noi locuri de muncă în cooperativele pentru femeile de etnie Romă, prin creşterea ratei de ocupare a acestora, sporirea gradului lor de calificare şi a posibilităţilor de ocupare şi de angajare – a fost deja atins în mare măsură.

În acest sens Asociația Pakiv România a organizat luni, 24 septembrie, la Hotel Parc din Alba Iulia, Conferința regională de diseminare a rezultatelor proiectului “Fem.Rrom”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.

La eveniment au participat numeroși actori implicați în procesul de implementare al proiectului, început în luna martie 2010, dar și peste 20 de femei de etnie romă din Alba Iulia, beneficiare ale acestui program.

Dintre cei care au susținut prezentări și au luat cuvântul în cadrul Conferinței moderate de Cristina Vasile – coordonator ateliere “One Stop” – și Lucian Docea – expert implementare proiect – amintim pe Ștefania Andreescu, managerul proiectului – Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Delia Cristescu – director executiv Serviciul Public de Asistență Socială Alba Iulia, Tudor Chidovâț – șef serviciu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Mariana Duncea – lector în cadrul programului de formare profesională, Ana Deyanira Țiplea – absolvent al programului de formare în meseria de “lucrător în pensiune turistică” și Andra Bîlea, președinta cooperativei sociale ”Florăreasa cetății” Alba Iulia.

Ștefania Andreescu, managerul proiectului – din partea Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – a declarat pentru ziarul “Unirea” că deși suspendarea plăților de mai bine de 5 luni în cazul proiectelor din cadrul Programului Operațional Sectorial DRU de către Comisia Europeană a creat dificultăți în implementarea acestui proiect, prin angajamentul tuturor partenerilor se va reuși depășirea greutăților și este optimistă că până la sfârșitul proiectului vor reuși să-și susțină cu succes toate activitățile.

36 de femei de etnie romă din municipiul Alba Iulia vor avea un loc de muncă în cadrul cooperativei sociale”Florăreasa cetății”, cel puțin pentru 6 luni, perioadă în care această afacere de comercializare a florilor va fi susținută din bani europeni. În acest sens fiecare angajat va primi lunar o subvenție în valoare de 95 de euro, iar cooperativele vor fi dotate cu utilaje și i se va asigura materia primă.

După perioada de grație de 6 luni, fiecare din cele 5 cooperative înființate în cadrul proiectului Femrrom va trebui să-și dovedească viabilitatea economică pe o piață liberă și să supraviețuiască prin propria activitate sau altfel se vor închide.

De asemenea, 550 de femei rome vor fi incluse în programele de formare vocațională, din acestea 168 au finalizat deja cursurile, iar celelalte 382 vor finaliza până la sfârșitul anului. Tot în cadrul proiectului, 100 de persoane vor fi orientate profesional, 200 de femei rome vor fi plasate pe piața muncii, iar 100 de mediatori sanitari și școlari și persoane care lucrează în instituții publice – primării, prefecturi – în relația cu persoanele de etnie romă vor participa la un program de specializare în domeniul incluziunii sociale.

Locatar al Blocului G2, supranumit “Turturica”, beneficiar al proiectului Femrrom

Prezentarea susținută de către Ana Deyanira Țiplea, o tânără de etnie romă care locuiește în celebrul bloc G2 din Alba Iulia, supranumit “Turturica”, mi s-a părut foarte sugestivă pentru atitudinea pozitivă a unor membre ale acestei etnii și șansa pe care programul Femrrom le-a oferit-o. Ana a absolvit programului de formare în meseria de “lucrător în pensiune turistică”, iar acum lucrează ca și femeie de serviciu în Piața Cetate.

Andra Bâlea, președinta cooperativei sociale ”Florăreasa cetății” Alba Iulia, a povestit celor prezenți în sală cum a ajuns să coordoneze la cei 23 de ani, o afacere cum este cea de vânzare a florilor, în același timp cu urmarea cursurilor Facultății de Studii Europene din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Până în acest moment rezultatele activității de implementare a proiectului arată astfel:

1.      Furnizarea de cursuri autorizate având ca beneficiari direcți un număr de cel puțin 550 de persoane (femei de etnie romă). 

–           peste 800 de femei de etnie romă identificate pentru a participa la formare profesională

–           6 programe de formare profesională demarate în următoarele meserii: Florar-decorator și Lucrător în pensiune turistică

–          56 femei de etnie romă au participat la cursurile de formare și au primit certificat de calificare

–          112 femei de etnie romă urmează cursurile de formare care se vor finaliza la sfârșitul lunii august 2012

2. Acordarea de servicii în cadrul atelierelor de lucru pentru cel puţin 1.000 de persoane, asistarea la locul de muncă a cel puţin 200 de persoane

         –  399 femei de etnie romă au intrat în procesul de consiliere; consilierea s-a realizat în baza Planului de Acțiune Personal elaborat de angajatele celor 3 ateliere de ocupare one-stop.

3. Înființarea și dezvoltarea cooperativelor pentru femeile rome

Una dintre activitățile prevăzute în acest proiect este înființarea a cinci cooperative în  care vor lucra femei de etnie romă. În anul Internațional al Cooperativelor, acestă măsură a devenit realitate.

Perioada de implementare a proiectului este martie 2010 – februarie 2012 (36 de luni), iar principalele rezultate preconizate ale proiectului sunt realizarea de studii regionale care să includă propuneri privind priorităţile programelor de formare şi domeniile în care se vor implica cooperativele; înființarea și operaționalizarea a 3 ateliere de ocupare one-stop în regiunile selectate: Centru (județul Alba), Nord-Vest (județul Bihor), Sud-Vest (județul Gorj) și acordarea de servicii pentru cel puţin 1.000 de persoane, asistarea la locul de muncă a cel puţin 200 de persoane; acordarea unor servicii acreditate de educație vocaționala și formare, pentru cel puțin 550 de persoane; înființarea și operaționalizarea a 5 cooperative pilot destinate persoanelor de etnie romă; dezvoltarea unei reţele naţionale, care să includă modalităţi operaţionale şi ghiduri pentru diseminarea de bune practici precum și participarea la rețele internaționale.

Beneficiarul proiectului este Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Implementare și Administrare Proiecte Finanțate din Fonduri Europene Nerambursabile (DIAPFFEN).

Cei 8 parteneri în implementarea proiectului provin din trei țări – România, Grecia și Portugalia: respectiv Asociația Pakiv România; Agenţia Naţională pentru Romi; Municipal Company of Community Service of Menemeni (KDEDAM)- Grecia; Dyktio Rom- Grecia; Bolt International Consulting – L. Katsikaris & Co Limited Partnership- Grecia; DIASTASI Training and Consulting Services- Grecia; ISCTE – Instituto Superior de Ciências do Trabalho e da Empresa din Lisabona- Portugalia; Asociația Euro Proiect Bihor.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea