VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului
VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului
Printre machetele de avioane aduse astăzi de pasionații de modelism din mai multe țări, la Alba Iulia, se află și un Messerschmitt 109 G, copia avionului de vânătoare al asului aviației române, Constantin Cantacuzino.
Cum a reușit acesta să transporte un pilot americat din România în Italia, în interiorul fuzelajului, în timpul celui de-al doilea război mondial ne povestește Mihai Câmpeanu, membru al asociației AMA. Povestea o puteți urmări de la minutul 1:45.
„Aș dori să vă prezint un avion de vânătoare de fabricație germană, Messerschmitt 109 G6, folosit de noi în licență la IAR Brașov. Acest avion are o poveste extraordinară, deoarece după lovitura de stat de la 23 august 1944, când armata română a întors armele împotriva germanilor și având nevoie de ajutorul aliaților, unul dintre piloții americani capturați de români a fost introdus în fuzelajul avionului pilotat de prințul „Bâzu” Cantacuzino și a zburat la Foggia, la baza americană din Italia.
Acolo a înmânat documentele necesare pentru executarea raidului american asupra pădurii Băneasa unde era o concentrare mare de forțe și tehnică militară germană. Raidul a fost executat cu succes, iar „Bâzu” Cantacuzino, întrucât la acest avion fusese rupt trenul de aterizare, s-a întors înapoi în România cu un avion american”, a povestit Mihai Câmpeanu.
Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei sportive din România. Fiul lui Mihai Cantacuzino şi al Mariei Rosetti, s-a impus drept unul dintre cei mai împătimiți practicanți ai sporturilor de viteză, fie că a fost vorba de motociclism sau de aviaţia sportivă.
A fost unul dintre foarte puţinii piloţi de vânătoare care au reuşit să doboare avioane sovietice, americane şi germane, de la I-16, Yak-1,3,7,9, La-3,5, Spitfire, P-38 şi P-51 până la Fw-190F.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun