VIDEO | Investiție unică în România. O primărie din Alba a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene
VIDEO | Investiție unică în România. O primărie din Alba a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene
În 12 decembrie, la Rădești s-au făcut probele la fabrica de prelucrare a legumelor, investiție realizată cu fonduri europene. Finanțarea în valoare de 85.000 de euro este asigurată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), la care se adaugă o contribuție locală de 37.000 de euro din partea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”, din care fac parte mai multe consilii locale din jurul municipiului Aiud.
E o premieră națională ca o primărie să se implice într-un astfel de proiect european. „Ideea unei fabrici de prelucrare a legumelor a rezultat din situația concretă pe care o avem de mai mulți ani pe raza comunei, în special la Leorinț, unde cultivatorii de legume erau nevoiți de multe ori, toamna, să arunce o parte din recolta rămasă nevândută, neexistând o unitate de procesare în apropiere.
Clădirea în care funcționează, fosta moară de cereale, a fost reabilitată și modernizată prin parteneriatul dintre Primăria şi Consiliul Local al comunei Rădeşti, Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Alba de Jos» şi Grupul de Acţiune Locală «Pe Mureş şi pe Târnave». Prin GAL «Pe Mureș și pe Târnave», au fost montate toate utilajele și s-au făcut probele. Făbricuța este funcțională, dar, sigur, ea va funcționa în mod real și la întreaga capacitate abia din toamna anului viitor, când sperăm ca legumicultorii de pe raza comunei și cei din proximitate să vină să își proceseze legumele aici”, a declarat primarul comunei Rădești, Alin Nicula.
Producătorii de legume din orașele și comunele care fac parte din GAL „Pe Mureș și pe Târnave” vor putea să își proceseze din toamna anului viitor legumele rămase nevândute, iar ca o noutate, după procesare, conservele rezultate se vor regăsi pe rafturi speciale create în magazine și supermarketuri.
„În funcție de ce vor aduce fermierii, în general 80 – 90% din fructele și legumele existente pot fi procesate. În funcție de ce se dorește a se obține, putem să ne adaptăm nevoilor fiecăruia”, a declarat tehnicianul din cadrul noii fabrici de procesare a legumelor și fructelor de la Rădești.
La această unitate de procesare vor putea fi obținute conserve de legume în oţet, ulei sau saramură, murături, compoturi şi gemuri de fructe, conserve de rădăcinoase etc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au ajuns la spital
Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au ajuns la spital Un accident rutier grav a avut loc duminică, în jurul orei 12.00, pe DN14, la Slimnic. A fost activat planul roșu de intervenție după impactul dintre 4 autoturisme. Citește și: ACCIDENT rutier în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun