VIDEO | Încă 3,3 milioane de euro pentru refuncționalizarea zonei lacului Chereteu din Blaj: Contract semnat
Încă 3,3 milioane de euro pentru refuncționalizarea zonei lacului Chereteu din Blaj: Contract semnat
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Primăria Municipiului Blaj au semnat al doilea contract de finanțare, prin implementarea căruia zona lacului Chereteu din Blaj vă fi complet transformată.
Contractul are o valoare de peste 3,3 milioane de euro și este complementar cu primul contract, semnat în luna noiembrie 2024 și care are o valoare de peste 2 milioane de euro. Așadar valoarea totala a celor doua contracte finanțate prin PR Centru este de aproape 5,5 milioane de euro.
Citește și: Investiție de peste 8,5 milioane euro pentru amenajarea lacului Chereteu din Blaj: Parc tematic senzorial, zone pentru relaxare, plajă, pescuit recreativ și spații verzi
Și cel de-al doilea contract „Reconversia funcțională a Lacului Chereteu – R.U.” este finanțat prin Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea: 8. „O regiune atractiva”, Acțiunea: 8.1 – Dezvoltare urbana integrata prin regenerarea spatiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru.
„Reconversia funcțională a zonei lacului Chereteu” este cel mai mare proiect de regenerare urbana semnat până acum de Municipiul Blaj. Proiectul propune că obiective principale amenajarea zonei malurilor lacului Chereteu, dotarea acestora cu mobilier urban tip smart, accesibilizarea malurilor lacului Chereteu prin realizarea unui inel concentric în jurul lacului și construirea unei punți pietonale de sticla, realizarea iluminatului ornamental al malurilor lacului și mai ales amenajarea unui complex multifuncțional cu rol educativ, formativ și cultural. Realizarea acestora vă conduce la creșterea calității vieții la Blaj, prin punerea în valoare a Lacului Chereteu, a noului cartier de locuințe și transformarea zonei într-un spatiu public urban nou de excepție”, a declarat Gheorghe-Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.
În Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a municipiului Blaj au fost identificate o serie de probleme și necesitați cu care se confrunta localitatea: nivelul insuficient de spatii/facilitați pentru petrecerea timpului liber sau pentru angrenarea activităților de tineret; nivelul redus de informare și conștientizare al populației și al altor actori relevanți cu privire la impactul schimbărilor climatice, amenajarea deficitară a arealelor verzi din împrejurimile municipiului.
„Zona Lacului Chereteu este cel mai nou areal urban al municipiului Blaj, pentru care administrația publica locala dorește evitarea dezvoltării haotice și supraaglomerarea, păstrând cât mai mult din specificul natural, combinat cu amenajarea pentru funcțiuni urbane. De aceea, Primăria Blaj a propus și obținut doua contracte de finanțare, complementare: primul contract, cel semnat la sfârșitul anului trecut, are că obiect crearea unui parc tematic – senzorial, care să valorifice patrimoniul natural al lacului, iar prin contractul semnat acum se vă accesibiliza zona, vor fi realizate dotări urbane, inclusiv rețea de iluminat public, amenajări peisagistice și, foarte important, vă fi construit de la zero un centru cultural. Cele doua contracte se completează reciproc, rezultatul final fiind o reconversie urbana complexa de care vor beneficia toți locuitorii Blajului, dar și turiștii. Este un foarte bun exemplu de folosire la maximum a oportunităților de finanțare oferite de Programul «Regiunea Centru»”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Proiectul contribuie la îndeplinirea țintelor pentru anul 2030 prin îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea terenurilor insuficient valorificate prin refacerea esteticii; asigurarea accesului la facilitățile nou create pentru toate categoriile de persoane, reducerea efectelor pe care poluarea atmosferica le are asupra sănătății umane și a mediului prin acordarea unei atenții deosebite calității aerului; asigurarea accesului la condiții de locuire adecvate pentru toți cetățenii (prin creșterea facilitaților pentru recreere) și protecția elementelor de peisaj din mediul urban.
În cadrul proiectului se vor derula și activități de conștientizare a populației cu privire la beneficiile aduse de proiect calității vieții locuitorilor și asupra imunizării la schimbările climatice precum, și activități de creștere/dezvoltare a capacității administrative a beneficiarilor și de cooperare interregionale, transfrontaliere și transnaționale, inclusiv cu parteneri din statele care compun regiunea Dunării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Incendiul din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir: Familia victimei solicită daune de 500.000 de euro
Incendiul din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir: Familia victimei solicită daune de 500.000 de euro Cele două fiice ale femeii din Cugir, care a decedat în 2018 în urma unui incendiu produs într-un tunel de trageri, la Fabrica de Arme SA, au dat în judecată societatea și solicită daune morale în valoare de […]