VIDEO| Expoziție stradală inedită cu portretele realizate de Georgeta Țălnar, la Centrul Cultural Augustin Bena din Alba Iulia: ”Nu duci cu tine decât ceea ce dăruiești”
VIDEO| Expoziție stradală inedită cu portretele realizate de Georgeta Țălnar, la Centrul Cultural Augustin Bena din Alba Iulia: ”Nu duci cu tine decât ceea ce dăruiești”
Cei care trec până la începutul lunii iunie prin fața Centrului de Cultură Augustin Bena, au ocazia să admire o expoziție cu operele realizate de regretata Georgeta Țălnar. Zeci de portrete sunt expuse pe stradă de-a lungul gardului instituției.
”Mulțumim Centrului de Cultură că a făcut posibilă această expoziție și acestă bucurie pentru familia noastră și ne bucurăm că valoarea mamei noastre a rămas și post-mortem. Sunt convinsă că toată familia noastră și cei care au cunoscut-o pe mama, poartă o mare mare bucurie și o onoare pentru că și după atâția ani, după 6 ani mai exact, de la trecerea în neființă a mamei, aceste lucrări au rămas aici să îi certifice valoarea ca artist și ca om extraordinar.
Expoziția se defășoară sub egida și sub moto-ul pe care mama obișnuia să îl transmită ”nu duci cu tine decât ceea ce dăruiești”. Mama a lăsat multă artă și îi mulțumim pentru asta și pentru bucuria pe care ne-a adus-o și de dincolo de nori”, a transmis Sendy Țălnar.
Geta Țălnar a încetat din viață în urmă cu 6 ani, la vârsta de 56 de ani, în urma unei boli necruțătoare. Soția fostului dinamovist Cornel Țălnar era pasionată de pictură (portret) și practica sportul. Geta Țălnar a desenat foarte mult omul.
Pasiunea ei era însă portretul. Studia oamenii, mâinile oamenilor, expresia feței lor, dar, în egală măsură surprindea și căldura din ochii bătrânilor și mâinile lor tăcute. Lucrările ei exprimă trăirile profunde pe care le-a avut și starea de spirit în care se afla. Se inspira foarte mult din realitate, din ce simțea, din trăirile din timpul zilei, din oamenii cu care interacționa.
Multe desene realizate în 2016 simbolizau o femeie care stă în anumite poziții, cu o trăire interioară intensă, probabil durere, și de fiecare dată deasupra ei apărea o mână salvatoare care o proteja, o liniștea, care îi transmitea, cumva, că va fi bine. Se inspira din viața de zi cu zi sau din vise.
Tablourile artistei sunt lucrate în acuarelă, ulei, cărbune, creion, a făcut schițe cu pixul și cea mai inovatoare posibilitate de desen, în cafea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba