Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

VIDEO | După asfaltarea șoselei „Transapuseana”, la Ponor, una din cele mai sărace comune din România, prețul terenurilor a crescut chiar și de 7 – 8 ori!

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

După asfaltarea șoselei „Transapuseana”, la Ponor, una din cele mai sărace comune din România, prețul terenurilor a crescut chiar și de 7 – 8 ori!

Modernizarea drumului județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)” a ajuns la final. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean Alba, fiind finanțat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 73 de milioane de euro.

Denumit și „Transapuseana”, drumul face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10 Sebeș – Turda) și DN 74, zona Bucium – Abrud, în Munții Apuseni, având o lungime de 78 km. Execuția lucrărilor a fost împărțită pe două loturi, primul lot, în lungime de 43 de km, fiind finalizat anul trecut, iar lotul 2, cu o lungime de 35 de km, între Ponor și Bucium (Abrud-DN 74), urmând să fie recepționat la finalul lunii noiembrie 2024.

Citește și: Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată

Zona, deși oferă peisaje spectaculoase, a rămas cu mult în urmă din punct de vedere al dezvoltării economic-sociale tocmai din cauza lipsei infrastructurii rutiere, localitățile din această parte a Munților Trascăului fiind printer cele mai sărace din județul Alba.

Odată cu asfaltarea DJ 107 I, însă, sporesc oportunitățile de dezvoltare economică și a turismului, prima dovadă fiind creșterea interesului pentru realizarea de investiții în zonă.

Viceprimarul comunei Ponor, Constantin Luca, om al locului, a mărturisit că deja există solicitări din partea unor oameni de afaceri din toată țara care au întrebat despre evoluția prețului terenurilor, în scopul construirii de pensiuni turistice în zonă.

„Valoarea terenului a crescut chiar și la 7 – 8 euro/mp în zonele cu acces direct la șosea față de 1 – 2 euro sau poate nici atât înainte de asfaltarea drumului «Transapuseana», pentru că atunci nu se căuta teren în Ponor. Acum sperăm să fie modernizat și DJ 750 C spre Sălciua și atunci o să fie și mai multe avantaje pentru comuna Ponor, pentru dezvoltarea comunei și pentru turism, având în vedere că avem și cele două mănăstiri în zonă”, a declarat „vicele” Constantin Luca pentru ziarul Unirea, el considerând că „Transapuseana” este cea mai mare șansă pentru dezvoltarea zonei.

Citește și: Transapuseana – DJ 107 I, povestea celei mai mari investiții din România, derulată pentru modernizarea unui drum județean

YouTube video

Viceprimarul a spus că, deocamdată, Primăria Ponor nu a eliberat nicio autorizație de construcție pentru pensiuni, dar oamenii sunt foarte interesați și caută terenuri de vânzare, chiar dacă acestea s-au scumpit, ca urmare a modernizării drumului.

„Am sperat de mulți ani să se asfalteze, dar abia acum s-a realizat acest proiect, cu sprijinul domnului președinte Ion Dumitrel, care ne-a sprijinit într – adevăr foarte mult în acest sens și suntem recunoscători pentru acest fapt. Din Aiud până la Ponor făceam cu mașina două ore, două ore și ceva, pe un drum foarte greu accesibil iarna și pe timp de noroi, când era un dezastru.

Citește și: Recepția lucrărilor la Transapuseana, BLOCATĂ de… birocrație! Se va realiza doar spre finalul lunii noiembrie 2024

Acum, în 45 – 50 de minute, maxim o oră, ajungem și nu este vorba doar despre înjumătățirea duratei călătoriei, cât mai ales faptul că transportul se efectuează în condiții mult mai bune”, a precizat pentru ziarulunirea.ro Constantin Luca, aflat la al treilea mandat de viceprimar al comunei din Ponor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALBA MALL FOOD COURT: REnovăm. REconfigurăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALBA MALL FOOD COURT: REnovăm. REconfigurăm Zona de food court a centrului comercial Alba Mall va fi închisă pentru renovare și reconfigurare. Din ianuarie 2025, lucrările vor continua cu celalalte galerii și cu noi magazine. Reprezentanții Alba Mall au anunțat că activitatea în zona food court va fi întreruptă începând de luni, 7 octombrie 2024 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea