Rămâi conectat

Ştirea zilei

Video dronă: Cum arată autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, cu 6 luni înainte de deschiderea parțială a circulației, promisă de constructor și ministrul Cuc

Publicat

în

Constructorul de pe lotul 1 își menține promisiunea: se va putea circula pe A10, de la Sebeș la Alba Iulia, până la sfârșitul anului! • Lucrările asumate pentru această vară vor pune la grea încercare nervii șoferilor care tranzitează județul Alba!

Va fi o vară fierbinte pe șantierul tronsonului 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda pentru care antreprenorul Pizzarotti și-a asumat deschiderea parțială, în fața ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, până la 31 decembrie 2019.

Ajunse la un progres fizic de 72%, lucrările se vor concentra în lunile iulie-august-septembrie în mai multe puncte esențiale și nevralgice: bretelele de descărcare de la nodul rutier Sebeș, găsirea unei soluții tehnice optime pentru degajarea frontului de lucru la nodul Alba Iulia Sud (momentan grevat de existența fostei gropi de gunoi a municipiului), relocarea liniei de înaltă tensiune pentru construirea pasajului peste calea ferată, supratraversarea peste DN1 la nodul rutier Alba Iulia Nord în zona Pârâul Iovului.

Electrica Furnizare Discount

La acestea se adaugă fluctuația pe piața muncii din România din sectorul construcțiilor, care determină periodic o mobilizare de personal mai slabă decât cea previzionată. Totodată, lucrările propuse pentru această vară vor afecta serios și traficul pe Auto­strada A1 dar mai ales pe DN1, tocmai în perioada concediilor.

”La nodul Sebeș ne-am concentrat pe bretelele scurte care preiau și descarcă traficul în sensurile giratorii, bretelele 5 și 6. În ultimele 10 zile a fost relocată linia de medie tensiune și acum putem interveni la breteaua 5. Aceasta va supratraversa auto­strada A1, cea prin care se va descărca traficul ce provine dinspre Turda în sensul giratoriu de la Kronospan.

Breteaua 6 preia traficul din sensul giratoriu Lancrăm. Cel mai probabil structurile vor fi ridicate și asamblate în luna august. Cu această ocazie va fi necesară oprirea circulației pe A1. Planul nostru este ca în prima fază să oprim circulația pe A1 pentru scurt timp, pe mai multe perioade. Vom întrerupe timp de 24 de ore, de trei ori pentru cele 3 pasaje. Preferăm să închidem pe perioade scurte, de mai multe ori. Suntem concentrați pe aceste bretele scurte, dar lucrăm și la celelalte bretele”, a precizat Eusebio Caretta, directorul Pizzarotti.

Acesta a precizat că pasajul de la Lancrăm este complet, în perioada următoare se va trece la executarea îmbrăcăminții asfaltice și în decurs de aproximativ 2 luni circulația va putea fi mutată pe pasaj. Un punct sensibil al tronsonului rămâne fosta groapă de gunoi a orașului, care blochează momentan șantierul în zona nodului rutier Alba Iulia Sud.

”Problema se va rezolva în timp util. Nu este o problemă care afectează tot nodul Sud, doar breteaua. Soluția este una complexă, care propune o agreere din mai multe părți și încă se discută”, a precizat Caretta. ”Există o soluție agreată de inginer și de CNAIR, există o contrapropunere făcută de antreprenor care nu a agreat sută la sută propunerea inginerului. Soluția Companiei ar fi să se treacă prin groapă, să se ridice deșeurile care să fie depozitate de o parte și de alta și ulterior să se facă o licitație pentru ca o firmă specializată să le preia și să le transporte la un depozit autorizat”, a precizat Constantin Mazilu, reprezentant al firmei de consultanță Egis și coordonator al proiectului.

Antreprenorul Impresa Pizzarotti ar dori în schimb să-i fie suplimentat contractul și să se ocupe el de îndepărtarea și transportul deșeurilor.

”Ar fi mai util să fie găsită o soluție definitivă de la bun început, și nu doar una provizorie”, a subliniat Caretta.

Cât privește mobilizarea de pe șantier, constructorul spune că aceasta fluctuează din cauza deficitului generalizat de forță de muncă pe piața din România, în special privind personalul calificat.

”Este un moment în care șantierul se schimbă, se termină anumite tipuri de lucrări, de exemplu terasamente, și se trece la alt tip de lucrări. Aceste schimbări atrag alt tip de forță de muncă. Acum se desfășoară terasamente, betonări la structuri masive. Mobilizarea de la terasamente e suficientă. În ceea ce privește structurile de beton, toate structurile de la km 0 și 15 sunt terminate și în faza de finisaje. Rămâne structura mare peste calea ferată și structurile de la nodul rutier Sebeș. Și acolo suntem convinși că mobilizarea pe care o avem ne permite să ne atingem obiectivul dorit. Trebuie să întărim productivitatea și mobilizarea pe partea de structură rutieră. Avem stațiile, avem eșaloanele pregătite și aprobate de inginer. Când vom avea câteva zile continue favorabile se va constata o îmbunătățire și pe acest segment care momentan ar putea fi considerat deficitar”, a declarat directorul Pizzarotti.

Constantin Mazilu spune că momentan forța de muncă este asigurată în proporție de doar 60-70% și că se constată o oarecare lipsă de prestatori. Nu în ultimul rând, încă un hop mare îl constituie trecerea peste calea ferată de la Alba Iulia Nord.

”În momentul de față nu avem ceva scris de la Electrica. Rețeaua este una foarte importantă și lucrarea trebuie făcută în mai multe etape. S-a avansat o propunere pentru a putea lucra pe o perioadă de 8-10 zile, în perioada iulie-august, cu întrerupere totală ca să ne putem comasa în zona respectivă pentru a putea realiza o parte din infrastructura podului. Se va lucra zi și noapte, pe mai multe schimburi. Concomitent se va lucra la relocarea liniei. Într-o săptămână-două vom primi un răspuns cert de la Electrica”, a spus Eusebio Caretta, care se arată încrezător că și această problemă poate fi rezolvată în timp util.

Tot la Alba Iulia Nord, supratraversarea peste DN1, programată spre sfârșitul verii, august-septembrie, va pune la mare încercare nervii șoferilor. Lucrările vor restricționa traficul pe DN1, în zona Pârâul Iovului, o rută pe care se constată deja un trafic intens.

”Avem tot concursul din partea DRDP, SDN, IPJ, mai avem nevoie de înțelegerea participanților la trafic. Vom fi nevoiți să restricționăm și să dirijăm circulația pe perioada lucrărilor pe DN1, nu există o altă soluție”, spune reprezentantul constructorului. Progresul atins pe lotul 1 este momentan de 72% iar pentru deschiderea circulației trebuie atins un progres de 85 – 90%.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Ştirea zilei

ȘTIREA TA| Prevenția și protecția sunt un lux pe o rută de transport în comun din ALBA: „Nici șoferul nu poartă mască”

Publicat

în

ȘTIREA TA| Prevenția și protecția sunt un lux pe o rută de transport în comun din ALBA: „Nici șoferul nu poartă mască”

Potrivit informațiilor transmise de către un cititor redacției ZiarulUnirea.ro pe ruta Alba Iulia – Cugir, județul Alba, în mijlocul de transport în comun, prevenția și protecția sunt un lux, ori o întâmplare.

„Ieri am mers pe această rută și am rămas efectiv îngrozit. Mai mult de jumătate din călători nu purtau deloc mască. Dar ce să ne mai mirăm dacă nici ȘOFERUL nu purta mască de protecție! Ce exemplu dă la ceilalți călători, dacă însăși șoferul nu poartă mască?

Pe de altă parte, era foarte mare înghesuială și plin de oameni în autobuz, bineînțeles, fără mască. Stăteau chiar și câte 3-4 unul lângă altul, fără mască. Un om stătea foarte aproape de mine și nu purta mască, „îmi sufla în gură” , cum s-ar spune.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: VIDEO ȘTIREA TA| Pe o rută de transport în comun din ALBA, în valul patru, se circulă pe sistemul „conserva cu sardine”

Bineînțeles că am făcut o sesizare și către compania de transport, dar aceștia nu au răspuns în nici o manieră.

Dacă nu se iau măsuri concrete și sigure pentru prevenirea COVID-19 și controale intense în mijloacele de transport, cum am vrea să scăpăm de această pandemie? Ne mai mirăm de cazurile de COVID-19, când în mijloacele de transport oamenii stau ,,relaxați și fără mască de protecție”. Cel mai jignitor lucru, este că însăși șoferul nu poartă mască.

Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

O tânără de 20 de ani, însărcinată, a decedat după infectarea cu COVID: Ce s-a întâmplat cu bebelușul

Publicat

în

O tânără de 20 de ani, însărcinată, a decedat după infectarea cu COVID: Ce s-a întâmplat cu bebelușul

O tânără de 20 de ani din Năsăud, care era însărcinată, a decedat după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2. Medicii au reușit să îi salveze copilul, în timp ce femeia se afla în comă, scrie Realitatea.net.

Tânăra se căsătorise în iunie și era însărcinată în 30 de săptămâni. Din păcate, nu a apucat să își vadă bebelușul. După ce femeia a intrat în comă, medicii au decis să intervină prin cezariană pentru a salva copilul.

Bebelușul născut prematur, la 7 luni, a fost trimis la o clinică din Cluj-Napoca. Mama ar fi luat virusul din familie. Prima care s-ar fi infectat ar fi fost o femeie de 56 de ani care a decedat marți noapte. Ulterior, a fost internată și nepoata ei de 20 de ani.

Electrica Furnizare Discount

Soțul femeii, mesaj dureros: „Te iubesc mult soția mea și te voi iubi mereu”

”În această zi, draga mea soție, Dumnezeu a ales să mi te ia de lângă mine, ceea ce nu am realizat că se va putea întâmpla. Ai lăsat în urmă un gol imens, ai luptat cât ai putut să mi te faci bine, dar Dumnezeu a ales că e mai bine alături de el. Îți mulțumesc mult, soția mea, pentru toate clipele frumoase și pentru tot timpul petrecut alături de mine și de familiile noastre, îți mulțumesc, soția mea, pentru pruncul nostru pe care l-ai adus pe lume, o să îl cresc, o să îl îngrijesc exact cum am fi făcut-o amândoi, de acolo de sus o să fii mândră de noi, și noi o să te iubim și o să ne rugăm pentru tine mereu, te iubesc cel mai mult și o să te iubesc până la sfârșitul vieții când o să ne întâlnim. Viața e nedreaptă uneori, dar tati știe că de acolo de sus ne veghezi și ești alături de noi! Te iubesc mult soția mea și te voi iubi mereu!!”, a scris D.R. pe Facebook.

O altă femeie din Piatra Neamț a murit la spital, alături de bebelușul său născut prematur. Tânăra era însărcinată în 6 luni atunci când a născut. Micuțul a murit la doar 2 zile după naștere, iar ulterior a murit și mama, din cauza COVID-19, transmite România TV. Soțul femeii îi acuză acum pe medici că aceasta s-ar fi infectat în spital pentru că ar fi fost pusă alături de persoane bolnave. Acesta spune că îi va acuza pe doctorii de la spitalul respectiv de malpraxis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare