Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Consiliul Județean Alba se mută din 2 august în noul sediu de LUX al CJ Alba, din Cetatea Alba Carolina, de la Poarta a III-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba se mută în noul sediu de LUX, din Cetatea Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

Consiliul Județean Alba se mută din 2 august 2024 în casă nouă, mai exact în noul sediu de LUX din Cetatea Alba Carolina.

Lucrările de reablitare și refuncționalizare a clădirii în care a funcționat fostul Centru Militar Județean, situată în Cetatea Alba Carolina, în vecinătatea Porții a III-a, în vederea mutării sediului administrației județene, reprezintă unul dintre proiectele de investiții majore vizate de administrația județeană.

Termenul de execuție a lucrărilor a fost estimat în 2017 la 16 luni, ceea ce înseamnă că CJ Alba ar fi trebuit să se mute în noul sediu în 2019. Lucrările au durat însă aproape 8 ani, timp în care bugetul a fost suplimentat de mai multe ori.

Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, cei aproximativ 140 de angajați își vor începe oficial activitatea în noul sediu vineri, 2 august. Angajații, dar și persoanele care vor avea probleme de rezolvat în zonă, vor putea folosi parcările din spate la Palatul Principilor și locurile cu plată din Cetatea Alba Carolina.

Noul sediu este o combinație între nou și vechi, pereții de piatră îmbinându-se perfect cu balustradele de sticlă. Un element inedit care poate fi admirat în clădirea proaspăt reabilotată, este un birou vechi de 150 de ani mutat de la Sala Unirii.

Pentru încă aporximativ o săptămână, CJ Alba va funcționa în spațiile situate la parterul Palatului Administrativ, revendicate de mulți ani de zile de Curtea de Apel Alba Iulia care, la rândul ei, se confruntă cu o acută lipsă de spații.

YouTube video

Locația din Cetatea istorică a fost identificată în urmă cu mai mulți ani, însă doar în urmă cu aproximativ 8 ani s-au găsit resursele necesare pentru finanțarea unor lucrări de amploarea celor pe care le-a necesitat clădirea Comisariatului, monument istoric de secol XVIII.

Potrivit memoriului general al proiectului, lucrările pe care le-a necesitat clădirea în suprafață de 1.320 de metri pătrați, aflată în stare de degradare, dar și curtea aferentă au fost  ample și au vizat, în mare: consolidarea și reabilitarea; înlocuirea șarpantei și învelitorii; amenajarea mansardei în volumul podului existent; extinderea cu hol de primire în curtea interioară; sistematizarea verticală a incintei; refacerea finisajelor interioare și exterioare.

Demisolul clădirii a fost amenajat și transformat într-un spațiu multifuncțional în care se desfășoară expoziții de artă, conferințe.

Împreună cu alte clădiri din cetatea istorică, clădirea Comisariatului a fost construită în secolul al XVIII-lea și a avut o destinație militară, legată de necesitățile de aprovizionare a trupelor din garnizoana orașului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: O profesoară de la Colegiul Militar din Alba Iulia, „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene

Ziarul Unirea

Publicat

în

O profesoară de la Colegiul Militar din Alba Iulia, „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene Profesoara de limba engleză Cornelia Bratu a cucerit Premiul „Omul Anului 2023” pe Statul Major al Forţelor Aeriene, la secțiunea „Învăţământ, ştiinţă şi artă militară”, desfășurat în premieră la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, obținând […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea