VIDEO/ Cetătea Colţeşti, un loc feeric învăluit în mister: Legenda fantomei care păzește secretul tunelului de sub castel
FOTO/VIDEO/ Cetătea Colţeşti, un loc feeric învăluit în mister: Legenda fantomei care păzește secretul tunelului de sub castel
În Munţii Trascău, pe Valea Aiudului, într-un peisaj de vis, în apropierea satului Colţeşti se află ruinele unei cetăţi cu o istorie îndelungată de peste 700 de ani. Ruinele maiestoase de pe colina dealului sunt încărcate de legende una mai interesantă decât cealaltă.
Cetatea a fost construită în jurul anilor 1296 de contele Thoroczkay din Trascău, ca loc de refugiu în acele vremeuri tulburi. A fost ridicată pe vârful abrupt al unui deal calcaros, la puțin timp după ce marea invaziei tătară, din anul 1241, răscolise toată Europa răsăriteană și centrală. Atunci au fost produse pagube însemnate localităţilor Trascău şi Sângiorgiu. În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matias Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. Câțiva ani mai târziu, în 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.
Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost condamnată să dispară odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Cetatea este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba.
Accesul la Cetatea Colţeşti se face pe drumul judeţean care traversează zona Văii Aiudului, de la Aiud până la Buru, ce leagă DN1 cu DN 75. În satul Colţeşti se face stânga pe lângă biserică pe drumul comunal. După câteva minute, runiele Cetăţii apar pe colina din partea dreaptă. Traseul până la Cetate este uşor şi poate fi parcurs în maxim 30 de minute.
Există o poveste despre acest loc care pare desprisă din poveștile de groază. La mai puţin de 4 kilometri de castel, pe dealul Rîmeţi, a fost construită o fortificaţie asemănătoare, din care azi mai există doar câteva urme, având acelaşi scop: de supraveghere şi apărare a populaţiei de atacurile migratorilor.
Între cele două fortificații ar exista un tunel, care ar fi avut o a treia intrare, în catedrala romano-catolică din Rîmetea. De asemenea contele Thoroczkay avea o pivniţă plină cu butoaie de vin nobil, care, comunica cu tunelul ce lega cele două fortăreţe. În timpul unui atac asupra satului Rîmetea, contele a ascuns-o pe fiica să Enikö, împreună cu femeile şi copii din zonă în tunel, iar el a plecat cu bărbaţii apţi de luptă să oprească năvala duşmanilor. Atacatorii au măcelărit trupele, iar contele înconjurat de câţiva mineri a reuşit să se retragă în păduri.
Situată în plină zonă secuiască, la marginea de est a Munţilor Apuseni, Cetatea Trascăului este construită în mai multe etape începând cu secolul XIII de către familia nobililor de Trascău, Thoroczkay. Cetatea este un bun exemplu de folosire a avantajelor oferite de teren, înălţimea stâncoasă, cu cele două pante abrupte, fiind uşor de apărat. Fortificaţia are un plan alungit, orientat nord-sud, cele mai vechi elemente ale construcţiei fiind un turn donjon, în sud, păstrat doar parţial, şi turnul de nord, care păstrează azi doar trei din cele cinci etaje iniţiale. În acest al doilea turn treptele interioare sunt încă vizibile însă planşeele dintre etaje au fost distruse. Cele două turnuri erau legate între ele prin ziduri ce formau astfel o curte interioară. Aspectul fortificaţiei în secolul XVI era completat de prezenţa, în partea de sud, a unui nou corp de clădire, cu mai multe încăperi şi o curte interioară, împreună cu o barbacană, ce proteja accesul în cetate.
După, moartea contelui s-au găsit mulţi amatori care doreau să intre în posesia vinului ascuns în cramă şi mai ales a bogăţiilor despre care se spunea că ar fi fost ascunse acolo, dar odată intrat, nimeni nu a mai ieşit din subterane. Sătenii spun că singurul acces este cunoscut doar de urmaşul lui Vilmosz Imre, cel care a fost aghitoantul lui Thoroczkay şi care s-a legat prin jurământ, la patul de moarte al nobilului, să păstreze secretul.
După cum povestesc localnicii, în urmă cu peste 20 de ani, un sătean a reuşit să afle secretul intrării în tunelul care duce la cramă şi chiar a pătruns în pasajul secret, dar el nu s-a mai întors niciodată de acolo.
Cetatea a fost cucerită şi distrusă în anul 1703 de către trupele austriece, dată fiind împotrivirea familiei nobiliare Thoroczkay faţă de anexarea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic.
Ruină sau nu, o vizită la Cetatea Colţeşti se merită din plin.
Sursa: turismistoric.ro
[nggallery id=7522]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan