VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 3- Deschiderea de marți, amânată. Data recepției, incertă
VIDEO: Autostrada Sebes Turda, lotul 3- Deschiderea de marți, amânată. Data recepției, incertă
Lotul 3 al autostrăzii Sebeş Turda este gata iar recepţia ar fi trebuit să aibă loc marţi, 28 noiembrie, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API), care au postat o filmare cu noua şosea. Purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri nu confirmă însă informaţia şi spune că autostrada va fi deschisă abia când constructorul va termina cu adevărat lucrările.
Recepţia lotulului 3 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) ar putea avea loc marţi, 28 noiembrie, spun reprezentanţii API care îl citează pe Sorin Dicu, director general adjunct al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Declaraţiile oficialului CNAIR ar fi fost făcute în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Sub-Comitetului Sectorial Transport din cadrul Comitetul de Monitorizare POIM.
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, nu a confirmat însă data recepţiei.
„Nu am primit încă de la constructor raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la pre-recepţie”, a explicat reprezentantul CNAIR.
Potrivit acestuia, termenul pentru recepţie depinde de momentul în care constructorul va termina cu adevărat lucrările.
Mai mult, constructorul nici nu ar fi efectuat testările dinamice la structuri, potrivit purtătorului de cuvânt al CNAIR. „Între siguranţa cetăţeanului care merge pe autostradă şi dorinţa financiară a unui constructor, prioritară pentru noi este siguranţa cetăţeanului”, a continuat Şerbănescu.
România ar putea să nu mai deschidă niciun kilometru de şosea rapidă anul acesta, în afară de cei 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, inauguraţi în martie. Din cauza unor probleme descoperite pe tronsoanele cele mai avansate, Compania de Drumuri refuză să facă recepţia lucrărilor.
Astfel, Alin Şerbănescu declara atunci că pe lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, programat pentru deschidere luna aceasta, au fost descoperite unele fisuri şi drenuri neconforme.
Acesta sublinia că până nu vor fi remediate problemele constatate, recepţia nu va fi efectuată. „Nu mai deschidem loturi de autostradă care au neconformităţi. Nu le construim ca să tăiem panglici, ci să le fie utile oamenilor”, mai spunea reprezentantul CNAIR.
Despre problemele constatate la pre-recepţia lotului 3 Sebeş – Turda a scris pe Facebook şi Alin Goga, fost consilier juridic în cadrul CNAIR.
„E o listă de 20 de probleme care fac imposibil acest lucru (recepţia lotului – n.r.) şi îi avertizez PUBLIC pe cei de la Direcţia Tehnică şi Calitate să nu îmi dea motive să mă duc la DNA!”, scria Goga.
Acesta scria despre probleme precum „reţeaua de iluminat realizată fără acceptul CNAIR pe o soluție diferită de proiect, numeroase fisuri, sistem de scurgere incorect realizat, pompaj de apa la ploi care tâşneşte prin asfalt!”.
Contractul pentru construirea lotului 3 din Autostrada Sebeş – Turda a fost semnat în aprilie 2014 cu Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA, pentru suma de 420,5 milioane de lei (circa 80% din estimarea inițială a CNAIR de 532 milioane de lei).
Lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda nu este prima şosea de mare viteză construită în România de către italienii de la Tirrrena Scavi. Ei au mai finalizat în decembrie 2013 lotul 1 al autostrăzii Lugoj – Deva (27,47 de kilometri – inclusiv conexiunea dintre A1 şi Centura Lugoj) după lucrări de doi ani şi jumătate.
De asemenea, în decembrie 2015, Tirrena Scavi a finalizat şi lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj (25,62 kilometri), cu şapte luni mai devreme faţă de termenul contractual.
Tirrena Scavi a mai lucrat şi pe Autostrada Bucureşti – Ploieşti, secţiunea dintre Centura Bucureşti până la Moara Vlăsiei, în cadrul asocierii conduse de Impressa Pizzarotti.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]