Rămâi conectat

Societate

VIDEO: ALEA Alba lansează proiectul ”Comunităţi eficiente” – concurs pe baza reducerii consumului de energie.Vezi cum poţi deveni câştigătorul unei excursii la Bruxelles

Alexandra Mates

Publicat

în

Agenţia Locală a Energiei Alba a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, derularea, începând cu 1 decembrie 2012, a celei de-a doua etape a proiectului Energie Neighbourhoods2 (”Comunităţi eficiente”). Cetăţenii interesaţi, dornici să înveţe cum să îşi reducă facturile la energie modificându-şi comportamentul de consumatori şi aflând lucruri noi despre acest domeniu, sunt aşteptaţi să se înscrie alături de comunitatea lor pe site-ul proiectului: www.comunitatieficiente.ro.  Proiectul se va finaliza la data de 31 martie 2012, iar marii câştigători vor avea parte de o excursie la Bruxelles.

”Comunităţi eficiente” se bazează pe ideea de economisire a energiei sub forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu 9%. Proiectul se află la jumătatea perioadei de desfăşurare, fiind finalizată prima etapă a concursului. Cei dornici să intre în această competiţie se pot înscrie pe tot parcursul lunii noiembrie. Câştigătorii, care vor fi anunţaţi în primăvara anului viitor, vor pleca într-o excursie la Bruxelles.

În prima etapă a proiectului au participat 16 grupuri, din Alba Iulia, Aiud, Baia Mare, Avrig şi Sighişoara. 10 dintre acestea au îndeplinit ţinta de peste 9% economie de energie. A fost declarat câştigător un grup din Avrig, ai cărei membri au reuşit să economisească peste 20% pe baza sfaturilor oferite de ALEA. Din judeţul Alba au participat 7 grupuri (4 din Alba Iulia, 3 din Aiud). Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowaţi/oră adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 de tone de CO2.

Iniţiatorul acestui proiect în România este Agenţia Locală a Energiei Alba – ALEA, cea care asigură coordonarea tuturor acţiunilor desfăşurate prin acest proiect. Proiectul este important pentru că în România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu situaţia economică şi câştigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire.

„Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai din acest motiv: modificarea comportamentului de către anumiţi consumatori, care pot constitui un bun exemplu şi pentru cei din jurul lor”, a precizat Florin Andronescu, director ALEA.

Cum funcţionează: Se stabilesc între 10 – 15 comuntăţi formate din 5-12 gospodării, fiecare dintre acestea fiind alese sub diferite criterii – nu strict după criteriul aşezării lor ca vecinătăţi propriu-zise. Aceştia, coordonaţi de un expert în energie instruit în acest sens (ales din rândul membrilor comunităţii respective sau unul extern) vor încerca să economiseacă energie electrică şi termică într-un procent de cel puţin 9%. Acest expert va fi un motivator pentru comunitatea respectivă şi el va fi cel care supraveghează datele de monitorizare şi le oferă participanţilor materiale de proiect.  Pe tot parcursul procesului, cunoştinţe de specialitate vor fi furnizate către toate gospodăriile participante. Comunităţile vor concura în acest fel între ele dar şi cu comunităţile participante la pariu din celelalte ţări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi Mulți șoferi cu experiență și care au dat examenele pentru obținerea permisului de conducere înainte de 1989 își aduc și azi aminte cum erau atunci aceste examene. Deși azi pare istorie examenul era unul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea