Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Victor Ponta şi Dan Şova, achitați de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Rovinari – Turceni”

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Fostul prim-ministru Victor Ponta şi Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, au fost achitaţi joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Rovinari – Turceni”.

În acelaşi dosar, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, a primit patru ani cu executare pentru abuz în serviciu, iar Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, au fost achitaţi.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În cazul lui Dumitru Cristea, instanţa a decis să îi interzică, pe perioada detenţiei şi pe o perioadă de 3 ani după ispăşirea pedepsei, mai multe drepturi.

Dumitru Cristea a primit mai multe pedepse.

„Contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză şi pedeapsa de 4 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 274/01.10.2013 a Tribunalului Gorj – Secţia penală, astfel cum a rămas definitivă prin decizia penală nr. 237/24.02.2015 a Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, urmând ca inculpatul Cristea Dumitru să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare”, se arată în minuta deciziei.

Totodată, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Complexul Energetic Oltenia şi îl obligă pe Dumitru Cristea la plata către societate a sumei de 2.384.418 lei, reprezentând despăgubiri civile materiale, dar şi acţiunea în civil a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

„Dispune restituirea de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către inculpatul Şova Dan-Coman a sumei de 147.724,22 lei (…). Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ciurel Laurenţiu-Dan, până la concurenţa sumei de 2.737.054,21 lei, (…) asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Cristea Dumitru (…), până la concurenţa sumei de 16.939.342,99 lei (…), asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Graure Laurenţiu-Octavian, până la concurenţa sumei de 12.931.936,62 lei (…), ale inculpatului Şova Dan-Coman, până la concurenţa sumei de 3.582.734,53 lei (…), ale inculpatului Ponta Victor-Viorel, până la concurenţa sumei de 51.321,80 lei. Obligă pe inculpatul Cristea Dumitru la plata sumei de 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 5.000 lei în faza de urmărire penală”, se mai arată în minută.

Decizia nu este definitivă, cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror şi inculpaţi.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, ar fi obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-ar fi efectuat.

„Astfel, la 30 august 2007, între SCA ‘Şova şi Asociaţii’, reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’, reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)”, susţinea DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ”Şova şi Asociaţii” alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

„Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, menţiona DNA.

Sursa citată preciza că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ”Şova şi Asociaţii” cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Ponta.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis

Cezar Lancrajan

Published

on

Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis Președintele PNL, Nicolae Ciucă, cere demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma anchetei publicate de G4Media care demonstrează legături scandaloase între liderii PSD și dezvoltatorul imobiliar Nordis, acuzat de multiple înșelăciuni. Citește și: Publicitate electorală | Dorin Nistor: […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea