Victor Negrescu vrea să modifice Legea privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale
Deputatul PSD Cosmin Necula și europarlamentarul Victor Negrescu, reprezentanți ai organizației PES activists România, vor modifica Legea privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale nr. 334/2006 și normele de aplicare, astfel încât partidele să poată achiziționa în campanie doar materiale informative și afișe, scrie stiripesurse.ro.
„Obiectivul nostru este ca partidele să poată achiziționa doar materiale informative și afișe pe spatiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel național. În ultimii ani, mediul privat, ghidat de interese financiare, a avut o influență negativă asupra actului politic” au declarat reprezentanții PES activists România.
Victor Negrescu și Cosmin Necula au afirmat că legea finanțării partidelor politice, în forma actuală, este produsul dreptei din politica românească. Stânga, în contrapondere, trebuie să vină acum cu măsuri clare pentru a corecta relaţiile antidemocratice dintre politic şi privat.
„Normele în baza cărora are loc astăzi finanțarea partidelor politice au fost inițiate de politicieni care se autodefinesc ca fiind de dreapta. Noi, ca politicieni care reprezintă stânga din România, ne considerăm obligați să venim în fața românilor cu măsuri pentru a le combate legăturile imorale dintre privat și politic.
„Propunem o modificare legislativă serioasă în domeniul finanțării partidelor politice. Câteva exemple: finanțarea mass-media de către partide, direct sau indirect, va fi considerată infracțiune. Vrem să limităm practica materialelor promoționale politice în presă și între campaniile electorale. Partidele și candidații nu vor mai putea achiziționa sau închiria materiale promoționale, pungi, panouri publicitare sau reclama de presă.
Decizia politică trebuie să fie delimitată de lobby-ul privat și viceversa. Prin acest demers dorim limitarea oricăror influențe din partea partidelor politice în mass-media dar și dispariția rolului jucat de finanțatori în deciziile politice” au declarat cei doi reprezentanţi ai PES activists România.
PES activists România intenționează să schimbe și sistemul de finanțare a partidelor prin impunerea unor limite de finanțare: un salariu mediu brut pentru persoanele fizice și maxim 10% din impozitul pe profit la persoane juridice.
„Nu în ultimul rând ne propunem ca toate cheltuielile cu donații către politicieni sau partide să fie transparente, și disponibile publicului. De aceea se dorește publicarea, într-un registru de donații, a tuturor sponsorizărilor primite de la persoane fizice sau juridice”
Prin toate aceste măsuri, PES activists România își propune să democratizeze viața politică din România și să crească transparența în tot ceea ce înseamnă actul politic.
„Dacă vrem să facem politică aproape de oameni, atunci este firesc să le dăm oamenilor puterea și dreptul să știe câți bani cheltuiesc partidele și pe ce. Dacă vrem o democrație puternică și o reinventare a întregii clase politice din România trebuie să încurajăm transparența decizională și să facem tot ceea ce putem pentru a aduce decizia politică cât mai aproape de oameni” au mai afirmat Victor Negrescu şi Cosmin Necula.
Sursa Stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alegeri parlamentare 2024 | PSD și AUR, primele locuri în sondaje. Procentele înregistrate de cele două formațiuni politice
Alegeri parlamentare 2024 | PSD și AUR, primele locuri în sondaje. Procentele înregistrate de cele două formațiuni politice Un sondaj INSCOP realizat recent în perioada 7-12 noiembrie 2024, la nivel național, arată faptul că PSD este pe primul loc în clasamentul intenției de vot pentru alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. AUR ocupă locul doi, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate6 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii