Rămâi conectat

Actualitate

Victimele violențelor domestice nu pot cere ordine de protecție provizorie. Ordinul există doar la nivel teoretic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Victimele violențelor domestice nu pot cere ordine de protecție provizorie. Ordinul există doar la nivel teoretic.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Victimele violențelor domestice ar putea obține un ordin de protecție provizoriu mai repede, direct la polițist, dacă ar exista un document care să servească acestui scop în legislație. Introdus în legea privind combaterea violențelor domestice în iulie anul acesta, ordinul de protecție provizorie există doar la nivel teoretic, dar nu și practic, deși mâine se împlinește termenul stabilit de lege pentru ca autoritățile să vină cu un astfel de document în dezbatere.

Ordinul de protecție provizoriu a fost introdus în legislație, la nivel teoretic, vara aceasta, prin Legea nr. 174/2018. De ce spun că doar la nivel teoretic? Pentru că trebuie să existe și un model de document care să servească acestui scop și care trebuie emis de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) până la 15 noiembrie, adică până mâine.

În legea menționată scrie că autoritățile au la dispoziție 120 de zile de la publicarea legii ca să vină cu modelul de ordin. Numai că ministerul nu a pus, din 18 iulie și până acum, niciun astfel de document în dezbatere, iar mâine expiră termenul specificat.

Care e consecința? Pentru autorități, niciuna – în fapt, se întâmplă adesea în sistemul nostru legislativ să se vină cu tot felul de mecanisme care se lasă mult așteptate în practică, având nevoie fie de norme suplimentare, fie de modele de documente pentru aplicare etc. Pentru victimele violențelor în familie însă există consecința că nu pot beneficia de un mecanism care a rămas momentan intangibil, din lipsa de interes a autorităților.

Ordinul provizoriu se emite mai repede, direct de către polițist, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]

Citește mai mult

Actualitate

Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care  acum, autoritățile încearcă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea