// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Victimele violențelor domestice nu pot cere ordine de protecție provizorie. Ordinul există doar la nivel teoretic

Victimele violențelor domestice nu pot cere ordine de protecție provizorie. Ordinul există doar la nivel teoretic.

Victimele violențelor domestice ar putea obține un ordin de protecție provizoriu mai repede, direct la polițist, dacă ar exista un document care să servească acestui scop în legislație. Introdus în legea privind combaterea violențelor domestice în iulie anul acesta, ordinul de protecție provizorie există doar la nivel teoretic, dar nu și practic, deși mâine se împlinește termenul stabilit de lege pentru ca autoritățile să vină cu un astfel de document în dezbatere.

Ordinul de protecție provizoriu a fost introdus în legislație, la nivel teoretic, vara aceasta, prin Legea nr. 174/2018. De ce spun că doar la nivel teoretic? Pentru că trebuie să existe și un model de document care să servească acestui scop și care trebuie emis de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) până la 15 noiembrie, adică până mâine.

În legea menționată scrie că autoritățile au la dispoziție 120 de zile de la publicarea legii ca să vină cu modelul de ordin. Numai că ministerul nu a pus, din 18 iulie și până acum, niciun astfel de document în dezbatere, iar mâine expiră termenul specificat.

Care e consecința? Pentru autorități, niciuna – în fapt, se întâmplă adesea în sistemul nostru legislativ să se vină cu tot felul de mecanisme care se lasă mult așteptate în practică, având nevoie fie de norme suplimentare, fie de modele de documente pentru aplicare etc. Pentru victimele violențelor în familie însă există consecința că nu pot beneficia de un mecanism care a rămas momentan intangibil, din lipsa de interes a autorităților.

Ordinul provizoriu se emite mai repede, direct de către polițist, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Victimele violențelor domestice nu pot cere ordine de protecție provizorie. Ordinul există doar la nivel teoretic

  1. Eu 16.11.2018 la 10:30

    72 de ore maxim in legea actuala? Ce gluma buna,real cel putin 1 saptanana! Nu se respecta deloc termenele!Au mereu scuze ca sunt supra-mega solicitati,pai daca juma de an sunt in vacante,mai ceva decat elevii,de unde timp pt procese, etc?!