Rămâi conectat

Actualitate

Viaţa pe treptele Lomanului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Locuitorii acestor meleaguri, cum sunt şi cei din Loman, au fost şi sunt de veacuri crescători de animale, acumulând în acest domeniu o experienţă bogată şi complexă, transmisă din tată în fiu, de la o generaţie la alta. Relieful montan, clima aspră cu ierni geroase şi lungi, fac ca activitatea principală, cea de creştere a animalelor, să se desfăşoare în condiţii deosebite faţă de zonele de câmpie. Regiunea Loman este împărţită în 3 categorii: zona I este locul în care fiecare gospodărie are domiciliul său permanent, cu case de locuit şi anexe gospodăreşti; zona a II-a este situată la aproape 15 km, în amonte de punctul turistic numit „Cărări”, care cuprinde zonele: „Cruci”, „”Comarnici” şi „Muncel”. Zona a III-a este cea montană, cu regiunile Cârpa, Canciu, Bilele, Clăbucetu, Măgura etc. La jumătatea lunii aprilie, ciobanii se întorc la familiile lor, după ce au fost izolaţi aproape două luni. În aprilie, fiecare familie îşi stabileşte priorităţile în gospodărie. Unii tineri, care vor să-şi formeze o familie, se gândesc la nuntă, cei mai în vârstă, care au avut decese în familie, mai fac câte un parastas în amintirea răposaţilor. Tot în această perioadă se organizează adunarea populară coordonată de destoinicul consilier Ovidiu Luncan, în care se stabileşte programul următoarelor evenimente. De regulă, trecerea în partea a doua se stabileşte în 18-20 mai, iar serbarea la sfârşitul lunii respective. Chiar dacă populaţia este departe de centrele comerciale, aici a fost aprovizionată cu cele necesare de comercianţii Ioan Luncan şi Ioan Stancu. În măsura în care timpul permite, în a doua jumătate a lunii iunie se stabileşte din nou data când se va trece în zona a III-a (zona montană), unde ciobanii se instalează timp de 3 luni. Aici, prelucrarea laptelui se face în stâni, care reprezintă o formă de asociere tradiţională, de exploatare a animalelor, în timpul sezonului cald, organizată pe principiul asocierii temporare a crescătorilor de animale. Modul în care stânile sunt constituite reprezintă, în majoritatea cazurilor, o imagine a trecutului pentru că sunt prea puţine deosebiri faţă de modalitatea în care se rezolvau timpii de producţie în secolele anterioare. Stâna a fost o construcţie simplă, având o compartimentare ce asigură principalele funcţii: de adăpostire şi de fabricare a produselor lactate. Compartimentele sunt următoarele: zona în care se prelucrează brânza şi stâna propriu-zisă unde se face focul şi se serveşte masa ciobanilor. După ce animalele vor fi duse la munte, fâneţele rămân în zona I şi a II-a pentru hrana animalelor. În această perioadă, de 3 luni, se face şi renumita brânză de burduf, care se produce cel mai bine în zona montană. În 29 august, proprietarii de animale merg la stâna la care se află animalele lor, pentru a participa la „cântărit”. Astfel, vede fiecare ce cantitate de brânză i se cuvine, o pune în căruţă, tractor sau chiar în autoturism. După 10 septembrie se practică „coborâtul” în partea a doua, iar după 10 octombrie se trece definitiv la aşezarea în vatra satului.

Meftodie STĂNUŞ, Loman


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Un nou val de SCUMPIRI pentru români: Ce alimente de bază se vor scumpi de la 1 octombrie 2025 și cât vor costa la raft

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Un nou val de scumpiri pentru români: Ce alimente esențiale se vor scumpi de la 1 octombrie 2025 și cât vor costa la raft După mai bine de doi ani de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, Guvernul NU va mai prelungi această măsură începând cu 1 octombrie 2025. Decizia marchează sfârșitul unei […]

Citește mai mult

Actualitate

Alertă alimentară în magazinele din România: Un CONDIMENT folosit frecvent în bucătărie, contaminat cu insecticid periculos

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Pericol pe rafturi: Un CONDIMENT obișnuit… contaminat cu insecticid periculos Autoritățile române au emis o alertă alimentară după ce un sortiment de cuișoare marca Kamis a fost depistat ca fiind contaminat cu insecticidul interzis clorpirifos. Produsele vizate sunt ambalate în plicuri de 10 grame, cu data de expirare 17.02.2028, și au fost retrase de pe […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii septembrie 2025: Se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate ploi. Prognoza meteo pentru două săptămâni

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lui septembrie 2025: Se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate ploi. Prognoza meteo pentru două săptămâni Vremea se răcește brusc și sunt așteptate ploi în mai multe zone ale țării în ultimele zile ale lunii septembrie. Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea