Rămâi conectat

Actualitate

Viaţa pe treptele Lomanului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Locuitorii acestor meleaguri, cum sunt şi cei din Loman, au fost şi sunt de veacuri crescători de animale, acumulând în acest domeniu o experienţă bogată şi complexă, transmisă din tată în fiu, de la o generaţie la alta. Relieful montan, clima aspră cu ierni geroase şi lungi, fac ca activitatea principală, cea de creştere a animalelor, să se desfăşoare în condiţii deosebite faţă de zonele de câmpie. Regiunea Loman este împărţită în 3 categorii: zona I este locul în care fiecare gospodărie are domiciliul său permanent, cu case de locuit şi anexe gospodăreşti; zona a II-a este situată la aproape 15 km, în amonte de punctul turistic numit „Cărări”, care cuprinde zonele: „Cruci”, „”Comarnici” şi „Muncel”. Zona a III-a este cea montană, cu regiunile Cârpa, Canciu, Bilele, Clăbucetu, Măgura etc. La jumătatea lunii aprilie, ciobanii se întorc la familiile lor, după ce au fost izolaţi aproape două luni. În aprilie, fiecare familie îşi stabileşte priorităţile în gospodărie. Unii tineri, care vor să-şi formeze o familie, se gândesc la nuntă, cei mai în vârstă, care au avut decese în familie, mai fac câte un parastas în amintirea răposaţilor. Tot în această perioadă se organizează adunarea populară coordonată de destoinicul consilier Ovidiu Luncan, în care se stabileşte programul următoarelor evenimente. De regulă, trecerea în partea a doua se stabileşte în 18-20 mai, iar serbarea la sfârşitul lunii respective. Chiar dacă populaţia este departe de centrele comerciale, aici a fost aprovizionată cu cele necesare de comercianţii Ioan Luncan şi Ioan Stancu. În măsura în care timpul permite, în a doua jumătate a lunii iunie se stabileşte din nou data când se va trece în zona a III-a (zona montană), unde ciobanii se instalează timp de 3 luni. Aici, prelucrarea laptelui se face în stâni, care reprezintă o formă de asociere tradiţională, de exploatare a animalelor, în timpul sezonului cald, organizată pe principiul asocierii temporare a crescătorilor de animale. Modul în care stânile sunt constituite reprezintă, în majoritatea cazurilor, o imagine a trecutului pentru că sunt prea puţine deosebiri faţă de modalitatea în care se rezolvau timpii de producţie în secolele anterioare. Stâna a fost o construcţie simplă, având o compartimentare ce asigură principalele funcţii: de adăpostire şi de fabricare a produselor lactate. Compartimentele sunt următoarele: zona în care se prelucrează brânza şi stâna propriu-zisă unde se face focul şi se serveşte masa ciobanilor. După ce animalele vor fi duse la munte, fâneţele rămân în zona I şi a II-a pentru hrana animalelor. În această perioadă, de 3 luni, se face şi renumita brânză de burduf, care se produce cel mai bine în zona montană. În 29 august, proprietarii de animale merg la stâna la care se află animalele lor, pentru a participa la „cântărit”. Astfel, vede fiecare ce cantitate de brânză i se cuvine, o pune în căruţă, tractor sau chiar în autoturism. După 10 septembrie se practică „coborâtul” în partea a doua, iar după 10 octombrie se trece definitiv la aşezarea în vatra satului.

Meftodie STĂNUŞ, Loman


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariile profesorilor nu vor fi tăiate, asigură Bolojan. Cadrele didactice rămân însă vigilente și pregătite pentru proteste

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Salariile profesorilor nu vor fi tăiate, asigură Bolojan. Cadrele didactice rămân însă vigilente și pregătite pentru proteste Premierul Ilie Bolojan a transmis miercuri că sistemul educațional nu va fi afectat de noi reduceri bugetare, în afară de măsurile deja aplicate prin Pachetul 1 de reformă. „Pe partea de educație măsurile au fost deja adoptate. Având […]

Citește mai mult

Actualitate

Schimbări la serviciul de urgență 112. Vom vorbi mai puțin la telefon, iar echipajele vor porni mai repede spre intervenții

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Schimbări la serviciul de urgență 112. Vom vorbi mai puțin la telefon, iar echipajele vor porni mai repede spre intervenții Românii vor interacționa în curând într-un mod complet diferit cu serviciul de urgență 112. Sistemul actual, în care apelurile sunt trecute prin mai multe filtre și redirecționări, va fi înlocuit cu un model simplificat. Un […]

Citește mai mult

Actualitate

România, codașa Europei la igiena DENTARĂ. Cum ajung oamenii să folosească țuica ca „tratament”

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

România, codașa Europei la igiena DENTARĂ. Cum ajung oamenii să folosească țuica ca „tratament” România rămâne, de ani buni, codașa Uniunii Europene în privința igienei dentare, iar diferența dintre mediul urban și cel rural este uriașă. În multe sate sărace, lipsa cabinetelor stomatologice, veniturile reduse și educația sanitară precară creează un mediu în care problemele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea