Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Vezi cu cât se scumpesc ţigările după adoptarea noii legi a sănătăţii!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu 2 lei se va scumpi un pachet de ţigări dacă Guvernul va dubla taxa pe viciu, aşa cum este prevăzut în ultimul proiect de lege a sănătăţii.

Taxa pe viciu, datorată de producătorii şi importatorii de tutun si alcool, cu excepţia vinului si a berii, precum si de firmele care fac reclamă la aceste produse, va fi majorata cu 100% la ţigări, cu 77% la tutun de fumat, cu 20% la băuturi alcoolice si cu 16,6% in cazul încasărilor din publicitate la tutun si alcool, potrivit celui mai nou proiect de modificare a legislaţiei in sănătate, elaborat de ministerul de resort.

În proiectul de lege respective se mentionează că, “Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, se instituie „unele contribuţii”, care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii”.

Prin proiectul de lege a sănătăţii, Guvernul intenţionează, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări, respectiv o creştere cu 15-20% a preţurilor, potrivit reprezentanţilor industriei de profil.

„Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de ţigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% şi 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat”, a declarat pentru agenţia MEDIAFAX un oficial al importante multinaţionale producătoare de ţigări, care activează pe piaţa românească.

Preţurile ţigaretelor sunt cuprinse între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% – 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.

Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, Philip Morris şi JTI, au programate întâlni vineri, 6 iulie, cu oficiali ai Ministerului Finanţelor Publice, pe care vor încerca să îi convingă să renunţe la dublarea taxei pe viciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea