Vești EXTREM de PROASTE pentru cei ce au centrală de apartament: Se anunță o iarnă grea, factura la gaz „bubuie”
Vești EXTREM de PROASTE pentru cei ce au centrală de apartament: Se anunță o iarnă grea, factura la gaz „bubuie”
Centralele termice de apartament devin obiecte de decor. Anunțul năucitor vine din Europa:
Prețurile la gaze urcă îngrijorător de mult la nivel european, iar experţii arată faptul că un scenariu de vreme extremă ar putea cauza probleme uriaşe nu doar la nivelul consumatorilor industriali, ci şi pentru cei casnici, în special cei cu centrale termice de apartament.
Rusia poate ajuta la stabilizarea piețelor globale de energie, spune Putin. Dar ce s-a întâmplat în ultimele două zile la nivel de UE a speriat o lume întreagă, așa că specialiștii au transmis un semnal de alarmă, iar România nu este scutită de această situaţie cruntă.
Fluxurile mai mici decât anticipate din Rusia au fost o cauză majoră a crizei, potrivit unor oficiali europeni. Dar Gazprom PJSC din Rusia va trimite mai mult gaz prin Ucraina faţă de cât este contractat anul acesta, pe baza primelor nouă luni de aprovizionare, a declarat Putin miercuri. Exporturile către Europa pe o perioadă de nouă luni au fost aproape de un record și ar putea atinge un maxim istoric în 2021 dacă acest ritm este menținut, a spus el.
Să nu uităm că pe 6 septembrie, cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat la un nou maxim istoric. Această creştere vine în condiţiile în care cantităţile de gaze naturale care ajung în Europa din Rusia printr-o conductă cheie s-au redus, iar asta a afectat livrările pe o piaţă aflată oricum în tensiune, informează Bloomberg.
Cei care au de suferit cel mai mult sunt românii cu centrale de apartament
Toți românii care se încălzesc cu centrale termice o să aibă o prblemă majoră deoarece se vor confrunta cu prețurile uriașe la gaz. Prețul la gaz natural a crecut cu 60% în Europa în ultimele 2 zile, astfel că multe persoane trebuie să se pregătească să scoată mulți bani din buzunar pentru a se bucura de căldură.
Analiștii Bloomberg au confirmat veștile triste, iar oficialii UE au transmis un mesaj de semnal cu privire la scumpirea gazului. Majorarea prețului îi sperie foarte mult pe consumatori, mai ales pentru că, aflați în prag de iarnă, nu pot să nu își încălzească locuințele.
De asemenea, mai multe probleme cu gazele naturale în UE, depozitate umplute parțial, dar și în infrastructura de transport, au fost descoperite în ultimele 7 zile. Producătorii s-au confruntat cu momente de cumpănă, iar noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa s-au atins.
Ce se întâmplă cu prețurile la gaze şi cum merge piaţa
Gazul olandez din prima lună a scăzut cu 7,3%, până la 107,50 euro pe megawatt-oră la 16:25 la Amsterdam, după ce a sărit mai devreme cu 40% – și cu 20% cu o zi înainte. Echivalentul Marii Britanii a scăzut cu 7,4%, până la 272,76 pence pe term, după ce a crescut mai devreme cu 39%. Ambele contracte sunt încă de aproximativ șase ori mai mari decât media pe cinci ani pentru această perioadă a anului. Contractele futures din SUA pentru livrarea din noiembrie au scăzut cu până la 8,3%.
Creșterea se poate observa și pe piața de acțiuni, ținând cont că la Title Transfer Facility (TTF), din Olanda, cotațiile au ajuns la 161,12 euro pentru 1 MWH, înregistrând o creștere de 40%, după ce, cu o zi în urmă, era stabilită o creștere de doar 20%.
”Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede.”, au transmis analiştii.
„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”
Iarna care bate la uşă ar putea da lumii o lecţie dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi erodarea salariilor lor prin inflaţie, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară.
Unele companii care consumă multă energie au închis, deoarece facturile sunt prea scumpe pentru a continua activitatea. Având în vedere stocurile de gaze din Europa la cel mai scăzut nivel sezonier din mai mult de un deceniu și competiția mondială pentru gazul natural lichefiat intens, stoarcerea va persista probabil pe măsură ce iarna se apropie.
Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale, mai scriu analiştii de la Bloomberg.
Mai mult, analiștii abia își pot explica de ce există creșteri așa de mari, care au loc brusc, luându-i pe surprindere pe toți. „Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus.”, a spus și Tom Marzec-Manser, analist ICIS.
Între timp, mai multe țări așteaptă ajutor. România ce face?
Spania, Italia sau Franța vor să obțină sprijinul UE pentru ca, în special, consumatori să nu aibă de suferit. Totuși, inițiativele cu privire la prețul la gaze ar putea să fie puse în practică abia de anul viitor, chiar dacă iarna este tot mai aproape.
Mulți români vor fi nevoiți să închidă centralele termice de teama facturilor şi din cauza prețurilor care au luat-o razna. Un plan pentru reformarea pieței de gaze a fost promis de către Comisarul european pentru energie, însă acesta ar putea să intre în vigoare abia înainte de finalul acestui an.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan