Vești bune pentru fermierii din România: Ar putea beneficia de mai mulți bani pentru programul național de irigații
Vești bune pentru fermierii din România: Ar putea beneficia de mai mulți bani pentru programul național de irigații
Fermierii români ar putea beneficia de un nou sprijin financiar, conform unui proiect de lege depus la Parlament. Este vorba despre o inițiativă prin care se solicită majorarea sumelor alocate pentru programul național de irigații, de la suma de 1,5 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.
Proiectul a fost înaintat luni de către senatorii și deputații formațiunii politice Forța Dreptei, a anunțat Nicolae Giugea, unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ.
”Astăzi, alături de colegii mei din Forța Dreptei, am depus un proiect de lege vital pentru sistemul de irigații din România. Prin acest proiect de lege cerem suplimentarea cu 2 miliarde de euro (de la 1,5 miliarde euro, la 3,5 miliarde de euro) a bugetului Programului național pentru reabilitarea și înființarea infrastructurii principale de irigații”, a precizat Giugea într-o postare pe pagina sa de facebook.
Potrivit acestuia, majorarea bugetului este motivată prin suprafața care se dorește a fi irigată, de 2,5 milioane de hectare.
”Această majorare este determinată atât de faptul că ne dorim ca Programul să ajungă la o acoperire de circa 2,5 milioane hectare irigate, dar şi de faptul că inflaţia din ultima perioadă pune în pericol realizarea întregului program. Bani există pentru finanţarea acestui program prin fondurile europene nerambursabile încă neaccesate de ţara noastră. Unele fonduri, din cadrul financiar 2014-2020, ar putea chiar să se piardă din cauza lipsei proiectelor.
De asemenea, propunem ca pentru judeţele cel mai puternic afectate de secetă, cele din sudul României, să fie demarat cel mai eficient şi ecologic proiect principal de irigaţii, Canalul: Dunăre-Jiu-Olt-Argeş, care va deservi o arie vastă de suprafeţe agricole din sudul ţării, de la Mehedinţi şi până în Argeş, zonă în care se cultivă nu numai cereale, ci şi legume, fructe sau viţă de vie. Este un proiect cu eficienţă energetică maximă, sistemul fiind unul pe baze gravitaţionale, dar care respectă şi exigenţele europene privind protecţia apei (Directiva 2000/60/CE).
Suplimentar, pentru a ajuta fermierii români să-şi cumpere echipamente de irigaţii, utilaje de producţie şi procesare a produselor agricole, propunem majorarea componentei nerambursabile acordată prin subprogramul Agro IMM Invest, program demarat în perioada Guvernului Orban, până la maximum 25%, faţă de 10% cât este în prezent.
Măsurile propuse de noi pot asigura securitatea alimentară a ţării în perioada următoare, dat fiind că în Ucraina criza nu a trecut şi războiul nu pare a se încheia, în România investiţiile încă bat pasul pe loc, schimbările climatice nu iartă pe nimeni, iar pentru un român un kg de legume a devenit produs de lux”, a mai precizat Nicolae Giugea, informează agro-tv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri