Rămâi conectat

Actualitate

Vești bune din partea OMS: Șanse reduse ca focarul de variola maimuței să ducă la o pandemie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vești bune din partea OMS: Șanse reduse ca focarul de variola maimuței să ducă la o pandemie

Vești bune vin din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care nu crede că focarul de variolă din afara Africii va declanșa o pandemie, a declarat un oficial OMS, explicând faptul că rămâne neclar dacă persoanele infectate care nu prezintă simptome pot transmite boala.

În luna mai, au fost raportate peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variola maimuței, virus asociat în mod normal cu centrul sau vestul Africii. Cele mai multe dintre cazuri se înregistrează în Europa, unde boala, de obicei ușoară și cu simptome asemănătoare gripei, a început să se răspândească de la începutul lunii.

Până acum, nu a fost raportat niciun deces în urma infectării cu variola maimuței.

OMS ia în considerare dacă focarul ar trebui să fie evaluat ca o „potențială Urgență de Sănătate Publică cu Preocupare Internațională”. O astfel de declarație, așa cum a fost făcută pentru COVID-19 și Ebola, ar ajuta la accelerarea cercetării și a finanțării pentru a controla boala, notează Reuters.

Întrebată luni dacă acest focar are potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, responsabil tehnic pentru variola maimuței din Programul OMS pentru Urgențe de Sănătate a spus: „Nu știm, dar nu credem asta”.

„În acest moment, nu ne preocupă o pandemie globală”, a adăugat ea.

Luni, 23 mai, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a anunțat că riscul de infectare pentru populația generală este „foarte scăzut”, dar este „ridicat” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei.

În acest context, unele țări au început să distribuie vaccinuri persoanelor apropiate de cazuri confirmate.

Vineri, 27 mai, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că fiecare stat membru al Uniunii Europene va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei prin intermediul unei instituții a blocului, iar solicitare inițială făcută de statul român este de 1.000 de doze.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea