Veste bună pentru transportatorii rutieri. Guvernul a aprobat reducerea în medie cu 50 la sută a unor amenzi
După ce în luna decembrie a anului trecut a avut loc un protest la nivel naţional al transportatorilor rutieri, aceştia fiind nemulţumiţi printre altele de amenzile mari, şi ca urmare a crizei care afectează sectorul de profil şi a încasărilor slabe, Guvernul a redus în medie cu 50% amenzile aplicate acestora pentru unele contravenţii, printre care lipsa licenţei, folosirea unor documente expirate sau suspendate.
„Actul normativ adoptat de Guvern diminuează amenzile contravenţionale aplicate transportatorilor rutieri, ca urmare a situaţiei apărute în practică, unde criza economică a determinat un nivel scăzut de colectare a sumelor respective şi o tergiversare a punerii în executare a amenzilor. De asemenea, ca urmare a dialogului social s-a constatat că amenzile contravenţionale ridicate elimină mulţi operatori de transport de pe piaţă şi determină scăderea volumului de schimburi şi a veniturilor generale ale societăţii. În acest sens, amenzile contravenţionale prevăzute de HG nr.69/2012 au fost reduse, pe diversele categorii de contravenţii, în medie cu 50%„, a anunţat Executivul.
HG 69/2012 stabileşte care sunt încălcările prevederilor legislaţiei europene şi naţionale în domeniul transportului rutier, pe care le împarte în „foarte grave”, „grave” şi „minore”, precum şi cuantumul aferent al amenzilor.
Ministerul Transporturilor a propus la finele anului trecut reducerea limitelor amenzilor contravenţionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei – 18.000 lei la 9.000 lei – 12.000 lei. Printre contravenţiile din această categorie se numără efectuarea transportului rutier fără licenţe, cu documente expirate sau suspendate şi cu vehicule care prezintă defecţiuni tehnice sau sustragerea de la controale.
Pentru faptele grave, cuantumul amenzilor este diminuat la 4.000 lei – 6.000 lei, faţă de 8.000 lei – 12.000 lei, iar în cazul celor minore, nivelul sancţiunilor scade la 500 lei – 2.000 lei, de la 3.000 lei – 6.000 lei.
În plus, pentru cele din urmă este inclusă şi sancţiunea avertismentului, amenda urmând să fie aplicată contravenienţilor care au primit avertisment pentru o faptă minoră în ultimele şase luni.
Reducerea acestor amenzi a fost una dintre solicitările firmelor de profil adresate autorităţilor. O parte dintre transportatorii de mărfuri au oprit activitatea în decembrie, acuzând că autorităţile nu îşi respectă angajamentele. Vedeţi aici – Peste 100 de firme din Alba s-au alăturat protestului naţional al transportatorilor
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a