Venituri din chirii 2023: Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc devine obligatorie
Venituri din chirii 2023: Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc devine obligatorie
Cetățenii români, persoane fizice, care obțin venituri din chirii trebuie să știe că sunt două elemente esențiale de care trebuie să țină cont.
În primul rând este vorba înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc, operațiune care, dacă până acum a fost opțională, din 2023 a devenit obligatorie. Există și un termen.
Mai precis, până la sfârșitul lunii martie, toate contractele de închiriere pe termen lung încheiate de persoanele fizice trebuie înregistrate la Fisc. Trebuie subliniat că, pentru veniturile obținute anul trecut, termenul-limită de plată a impozitului este 25 mai, iar pentru veniturile acestui an trebuie știut că impozitarea s-a schimbat și va fi, în toate cazurile, mai oneroasă ca până acum.
Obligativitatea înregistrării la Fisc se regăsește în OG nr. 16/2022. „În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora”, se arată în respectivul document.
Cum se face înregistrarea?
În acest scop se folosește contul propriu de SPV. Pentru descărcare declarației trebuie accesat site-ul ANAF, secţiunea Servicii Online – „Declaraţii electronice” – „Descărcare declaraţii” – şi selectat apoi formularul 168, denumit „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”. Conținutul acestuia a fost actualizat în luna decembrie.
Noutăți pe partea de taxare
În al doilea rând, persoanele care realizează venituri din chirii trebuie să știe că anul 2023 este mai dezavantajos din perspectiva taxării, chiar dacă sumele vor trebui virate statului până în primăvara anului viitor. Cea mai dură suplimentare a taxării este la impozit, unde, deși cota nu s-a modificat, s-a modificat baza la care se aplică. Noutăți avem și la partea de contribuții la sănătate.
Până acum, contribuabilii cu venituri din chirii puteau aplica fie regimul normelor de venit, fie sistemul real pentru impozitare. Guvernul nu a eliminat niciunul dintre aceste regimuri de impozitare, dar „a umblat” la primul, astfel încât impozitul să se aplice la venitul brut, adică la contravaloarea chiriilor, fără posibilitatea de a mai scădea acel procent de 40%, explică Avocatnet.
Cea mai bună opțiune
Fiscaliștii spun că, în actualul context, de la 1 ianuarie cea mai bună opțiune pentru cei care închiriază este sistemul real de impozitare, dar pentru mulți asta e deja o bătaie de cap în sine – cineva trebuie să le țină contabilitatea. La acest sistem de impozitare, venitul net anual se determină pe baza datelor din contabilitate ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, în conformitate cu evidența contabilă. Dar, mai spune ghidul pe venituri al Fiscului, în cazul aplicării acestui regim de impozitare contribuabilii au obligația completării Registrului de evidență fiscală și pe cea de conducere a evidenței contabile.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]