Venitul minim de incluziune 2024: Care sunt schimbările care pot duce la pierderea banilor
Venitul minim de incluziune 2024: Care sunt schimbările care pot duce la pierderea banilor
Ministerul Educației a stabilit procedurile de verificare a condiției legate de frecventarea școlară. Inspectoratele școlare județene sunt responsabile de monitorizarea și raportarea lunară a absențelor copiilor din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii către agențiile pentru plăți și inspecție socială. Schimbarea a fost recent publicată în Monitorul Oficial.
Citește și: AJPIS Alba: 3.802 de beneficiari de venit minim de incluziune în Alba, în ianuarie 2024. Plăți de peste 2 milioane de lei
Venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Pentru a beneficia de ajutorul pentru familia cu copii, în afară de un venit net lunar mic pentru fiecare membru al familiei, copiii trebuie să frecventeze în mod regulat școala.
Legea specifică clar că fiecare copil din familie trebuie să fie înscris și să participe fără întrerupere la educația preuniversitară, cu excepția absențelor motivate medical. În caz contrar, valoarea ajutorului se va reduce în funcție de numărul de absențe, conform unei grile prestabilite.
Astfel, acest nou sistem urmărește să promoveze nu doar sprijinul material pentru familiile vulnerabile, ci și implicarea activă a copiilor în educație, asigurând astfel o perspectivă mai solidă și mai sigură pentru viitorul lor.
Venitul minim de incluziune, care a intrat în vigoare în ianuarie 2024, înlocuind ajutoarele sociale anterioare, este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Potrivit Legii 196/2016, acest venit se actualizează anual, în luna martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Pentru anul 2023, INS a raportat o inflație de 10,4%, ceea ce ar fi determinat o majorare a venitului minim de incluziune în martie 2024. Cu toate acestea, într-o mișcare excepțională, nivelul acestuia a fost deja actualizat de la începutul anului cu rata inflației din 2022, respectiv cu 13,8%.
Așadar, în anul 2024, beneficiarii venitului minim de incluziune se bucură de o dublă majorare: prima dată în ianuarie, odată cu inflația din anul precedent, și a doua oară în martie, conform procedurii obișnuite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, PFA, chirii și alte astfel de venituri pe cont propriu au acum la dispoziție formularul 212 – Declarația Unică 2025, ca PDF editabil („inteligent”), […]