Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania
Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania
Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.
”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.
Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.
Știrea inițială
„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.
„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024 Peste 127.000 de români au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 10.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi […]
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie […]
PENSII 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare contributiv care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, precizează Casa Naționbală de Pensii. […]