Rămâi conectat

Actualitate

Vânzătorii de bunuri vor avea obligații mai clare și mai stricte față de consumatori: Când ar putea intra în vigoare noul proiect de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Vânzătorul are obligația să livreze un anumit tip de produs, conform cu anumite așteptări ale consumatorului, să asigure anumite protecții, inclusiv legate de existența unei garanții că produsul va funcționa corespunzător pentru o perioadă de timp etc.

Acest cadru normativ urmează să fie actualizat, în 2022, când un proiect de lege pus joi în dezbatere publică de Ministerul Economiei va intra în vigoare. În acest context, vânzătorii vor avea de respectat obligații mai clare și mai detaliate, mai ales când va veni vorba de vânzarea unor produse cu elemente digitale (de exemplu, televizoare inteligente, smartphone-uri etc.).

Proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei și, de principiu, nu ar trebui să fie modificat radical, atunci când va ieși din Parlament, având în vedere că vorbim de transpunerea unei directive europene în materie (Directiva nr. 771/2019). Noua lege va înlocui actualul cadru normativ în materie, Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora.

Prima modificare ce va fi adusă de noile prevederi va fi precizarea expresă a faptului că vor fi acoperite și bunurile cu elemente digitale de reglementare. Potrivit proiectului, asemenea bunuri se referă la „orice obiect corporal mobil care încorporează un conținut digital sau un serviciu digital sau este interconectat cu acestea, astfel încât, în absența respectivului conținut digital sau serviciu digital, bunul nu și-ar putea îndeplini funcțiile”.

După aceea, va fi extinsă secțiunea privitoare la conformitatea bunului vândut. Dacă, acum, există câteva paragrafe în Legea nr. 449/2003, referitoare la cerințele de conformitate la care este supus comerciantul, noua lege va extinde aceste chestiuni, făcându-le mult mai detaliate. De pildă, va fi scoasă în evidență, clar, diferența dintre cerințele de conformitate subiective (care țin de așteptările cumpărătorului, dar care vor trebui să fie rezonabile și predictibile pentru vânzător) și cele obiective (care vor ține de natura bunului, de specificațiile obișnuite ale unui bun asemănător, de obligația pentru comerciant de a include accesorii care însoțesc, în mod normal, un produs de același tip, cum ar fi un telefon mobil și încărcătorul, de pildă, etc.).

Sunt precizate, în mod expres, și aspecte ce țin de elementele digitale ale unui bun (sau elementele digitale la care se conectează), inclusiv aspecte ce țin de actualizarea softului, pentru a fi menținută conformitatea bunului, ori aspecte ce țin de interoperabilitate.

O altă modificare de substanță este extinderea termenului în care trebuie constatată lipsa de conformitate a produsului. Dacă, acum, aceasta trebuie constatată în doi ani de la livrare, astfel încât consumatorul să beneficieze de garanția legală de conformitate, acest termen va fi extins la cinci ani, din 2022.

De asemenea, va avea loc și extinderea termenului în care se va prezuma că bunul este neconform, din vina comerciantului, dacă va apărea o defecțiune sau o funcționare necorespunzătoare. Dacă, acum, orice neconformitate se prezumă că a apărut din vina vânzătorului doar dacă apare în șase luni de la livrarea bunului, din 2022 termenul se va extinde la doi ani. Bineînțeles, comerciantul va putea să dovedească faptul că nu e vinovat pentru lipsa de conformitate.

O altă schimbare ce va interveni pentru comercianți va fi creșterea radicală a sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor viitoarei legi. Dacă, acum, pot fi aplicate amenzi între 1.000 și 2.000 lei, respectiv între 5.000 și 25.000 lei, noile sancțiuni vor fi amenzi între 2.000 și 20.000 lei, respectiv între 5.000 și 50.000 lei. Cele mai grave fapte, pentru care se va putea aplica amenda de până la 50.000 lei vor fi, de exemplu, nerespectarea cerințelor referitoare la conformitatea bunului ori nerambursarea prețului plătit, atunci când contractul va înceta din cauza neconformității.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

20 ianuarie 2025 | Blue Monday – cea mai deprimantă zi din an. Cum poți combate starea

Bera Larisa

Publicat

în

20 ianuarie 2025 | Blue Monday – cea mai deprimantă zi din an. Cum poți combate starea Astăzi, 20 ianuarie 2025 este considerată cea mai deprimantă zi din an. A fost supranumită Blue Monday („Lunea cea mai tristă”) de consilierii în lifestyle din Marea Britanie. Citește și: 20 ianuarie 1808: S-a născut Andrei Şaguna, mitropolitul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea