Valabilitatea autorizațiilor de contruire a fost prelungită. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis
Valabilitatea autorizațiilor de contruire a fost prelungită. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis
Proiectul de lege privind prelungirea până la 24 de luni a valabilității autorizației de construire a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis, document care, astfel, devine Legea nr.176/2022. Noua lege trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni”, se precizează în textul promulgat.
Potrivit Legii 50/1991, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației “în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”.
De asemenea, prin noua lege, termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută acum prelungirea valabilității autorizației se va mări la 45 de zile.
În nota lor explicativă, inițiatorii proiectului arată că acest lucru este necesar pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire ca urmare a aprobării extinderii termenului de prelungire a valabilității autorizației de construire.
În plus, autorizațiile de construire deja prelungite (până la 12 luni), aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a noilor măsuri, vor putea fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni.
Pe de altă parte, autorizațiile care, la data intrării în vigoare a măsurilor, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se vor prelungi de drept cu 90 de zile.
Introducerea acestor măsuri este motivată de blocajele apărute la nivel economic în ultima perioadă, respectiv criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor acestora, deficitul de forță de muncă în construcții, perioadele de lockdown sau restricțiile generate de starea de urgență sau de alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire și care au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate inițial.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie, decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix, care a fost adoptat de Parlament în data de 11 mai. Legea a fost iniţiată de parlamentarii George Tuţă, Sabin Sărmaş şi semnată de încă 150 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare. Astfel, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării.
Prevederi importante ale legii:
”Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix”.
”În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modalitatea de finanțare, au obligația de a avea conectate la o rețea publică de comunicații electronice capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor și alte condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le dețin în proprietate ori le au în administrare și care au ca destinație principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puțin unei rețele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare”.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată