Val de praf saharian peste România: Apar ploi sângerii și apusuri spectaculoase
Val de praf saharian peste România: Apar ploi sângerii și apusuri spectaculoase
Meteorologii anunță că un val de praf saharian va traversa țara noastră, iar calitatea aerului se va înrăutăți, iar uneori cerul va deveni roșu strălucitor și, dacă vor cădea precipitații, acestea vor fi sângerii.
Citește și: Un nou episod de iarnă severă în România: Ciclonul care a lovit Europa ajunge în România. Zonele unde va ninge viscolit
„Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord.
Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor. Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare (…).
Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru.
(…) Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe”, anunță Antena 3, citând meteoradar.ro.
„Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.
Problemele respiratorii şi cardiovasculare
Praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord, care colorează cerul în portocaliu sau roşu, poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus.
Totuși, aceste pâcle de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.
Furtunile de nisip şi de praf afectează în principal persoanele care locuiesc în regiunile aride sau semiaride din Africa de Nord, din Peninsula Arabică, Asia Centrală şi China, reprezentând, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), „o ameninţare gravă pentru sănătate”.
Ciclonul care a lovit Europa ajunge în România. Cele mai afectate zone, unde sunt așteptate ninsori
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. De joi noapte se așteaptă precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în zonele Banatului, Munteniei, sudului Crișanei și al Transilvaniei. La munte se vor înregistra precipitații mixte.
„Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul. Vor fi precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în Banat, în Muntenia, în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei, iar în zona înaltă Carpaților Meridionali, posibil precipitații mixte, acolo unde și vântul va putea avea intensificări, cu viteze la rafală mai mari peste 40-50km/h, dar și în zonele în care vor fi ploi la cote mai reduse. Până atunci însă, vorbim de un regim de temperaturi mult mai ridicat comparativ pentru această perioadă din calendar 8-21 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]