Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vaci cu BOALA LIMBII ALBASTRE depistate într-o gospodărie din Câmpeni – A fost notificată Prefectura Alba iar orașul intră în carantină

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

boala limbii albastreCălin Andreș, primarul din Câmpeni a declarat, joi, pentru ziarulunirea.ro, că a fost confirmată existența bolii limbii albastre într-o gospodărie din oraș.

Este vorba despre 5 bovine dintre care una a murit, pe care proprietarul le-a adus de la locul de pășunat, unde au fost ținute până recent. Probele prelevate de la aceste animale au fost analizate la București în laboratorul specializat, unde s-a confirmat boala.

La nivelul administrației locale s-a întrunit Comitetul de urgență care a decis să ia măsurile specifice în acest caz, respectiv instituirea carantinei pe o distanță de 20 de km în jurul localității, fiind emisă în acest sens și o notificare către Prefectura Alba.

Potrivit reprezentantului DSV Alba cel mai probabil boala s-a transmis, prin înțepături de insecte, de la animale din zona județului Hunedoara unde a fost depistat recent un alt focar. Se vor efectua vaccinări iar târgurile din zonă vor fi închise până la eliminarea în totalitate a pericolului.

”Ca urmare a diagnosticarii bolii in cadrul Laboratorului National de Referinta Pentru Bluetongue, aflat in cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti ,  in baza analizelor efectuate pe probele de sange expediate de catre LSVSA Alba (analize care se efectueza numai in cadrul acestui laborator) a unui focar de   bluetongue ( „boala limbii albastre”) intr-o gospodarie din localitatea Campeni, la un numar de 5 bovine, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba a dispus urmatoarele masuri:

Instituirea zonei de control pe o raza de 20 km in jurul focarului cu boala  cu urmatoarele restrictii:

–  circulatia restrictionata a rumegatoarelor atat in  interiorul zonei de control (animalele pot fi transportate cu conditia ca  ziua transportului  acestea sa nu prezinte nici un semn clinic de febra catarala ovina(Bluetongue) cat si in ceea ce priveste accesul acestora din zona de protectie in zona de control(fara posibilitatea de reintoarcere in zona de protectie)

– interzicerea functionarii targurilor de animale in interiorul zonei de control pe o perioada nedeterminata

– interzicerea accesului in zona de control a  animalelor provenind din alte zone

– expedierea animalelor din zona de control in zona de protectie de pe teritoriul Romaniei numai pentru taiere imediata, cu conditia ca in ziua transportului sa nu prezinte semne clinice de boala

– monitorizarea in continuare a starii de sanatate a tuturor rumegatoarelor (bovine , ovine, caprine) din zona de control, urmata de prelevarea de probe in vederea stabilirii statusului acestora

In acest context, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a notificat toate primariile, medicii veterinari de libera practica, Asociatiile Crescatorilor de taurine, punand la dispozitia acestora  o lista cuprinzand toate localitatile aflate in zona de control in vederea respectarii tuturor masurilor impuse zonei respective, a observarii de catre toti proprietarii a starii de sanatate a rumegatoarelor  si  raportarea oricaror semne clinice medicilor veterinari de libera practica, semne ce pot fi atribuite infectiei cu virusul bluetongue pentru a se putea lua toate masurile necesare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSV Alba.

–––––––––––––

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.

Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

Această boală transmisă prin vectori nu se poate controla prin depopularea fermelor infectate sau aflate în pericol. Principala măsură veterinară (şi posibil singura) ca reacţie la boala limbii albastre este vaccinarea, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea