Rămâi conectat

Actualitate

Vaccinurile vor fi compensate diferențiat din toamnă, în funcţie de categoriile de risc: Cine va primi gratis vaccinul gripal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vaccinurile vor fi compensate diferențiat din toamnă, în funcţie de categoriile de risc: Cine va primi gratis vaccinul gripal

Anul acesta, campania de vaccinare împotriva gripei va debuta cu o premieră: compensarea diferenţiată a vaccinurilor. Anunţul vine de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Oficialii încearcă să introducă din toamnă şi o compensare măcar parţială la vaccinul HPV pentru femei, iar în pasul doi, la toate vaccinurile pentru cei cu boli cronice. Speră că astfel va fi recâştigată şi încrederea: rata de refuz a vaccinării s-a triplat, iar ezitarea e de cinci ori mai mare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Cu siguranţă, în acest an vom debuta campania de vaccinare împotriva gripei cu vaccinuri compensate diferenţiat, în funcţie de categoriile de risc.”

Cei în vârstă sau cu boli cronice şi gravidele vor primi gratis vaccinul gripal, spune ministrul, dar, în premieră, va fi introdusă compensarea pentru alte categorii. Speră să fie acoperit măcar parţial vaccinul HPV pentru femei între 18 şi 45 de ani, cum a propus comisia de vaccinologie. Pe listă vor fi introduse ulterior şi alte vaccinuri pentru infecții fatale. De la meningococ, de exemplu, unii ajung la ATI cu septicemie şi meningită.

Dr Adrian Marinescu, medic primar infecționist, directot medical, Institutl Matei Balș: „Avem, în momentul de faţă un tânăr de 22 de ani, deci indiferent de vârstă poţi să faci o formă severă.”

Radu Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: Cred că odată cu creşterea accesului, va creşte şi gradul de informare, gradul de educare, şi, cu siguranţă, acele grupuri populaţionale care au nevoie se vor duce şi se vor vaccina.

Rata de acoperire cu vaccinuri împotriva unor boli grave a scăzut dramatic în rândul copiilor în ultimii 8 ani, în care am avut o epidemie de rujeolă şi apoi pandemia.

Potrivit cifrelor oficiale, patru din zece părinți nu i-au adus pe cei mici la cabinetele medicale pentru vaccinare, iar aproape o treime dintre ei au refuzat explicit diferite vaccinuri din schema recomandată. Pe de altă parte, aproape 15 la sută dintre copii au rămas neimunizaţi fiindcă au lipsit vaccinurile.

Dr. Valeria Herdea, președinte, Asociația pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „A crescut ezitarea la vaccinare de aproximativ cinci ori, iar refuzul la vaccinare, de trei ori. În ultima perioadă ne confruntăm cu varicelă, cazuri foarte multe, cu pneumonii produse de virusul sinciţial respirator. Au crescut foarte mult infecţiile streptococice. Ne aşteptăm la o recrudescenţă a bolilor diareice acute.”

Dr. Caroline Clarinval, reprezentanta OMS în România: „Vaccinurile au fost testate în decursul deceniilor trecute. Sunt sigure şi eficace şi pot proteja populaţia. Este foarte important ca medicii să aibă obligaţia de a se asigura că informaţia pe care o distribuţie se bazează pe dovezi şi că au acces la informaţii corecte.”

Unii medici au fost acuzaţi că propagă informaţii false. Reclamaţiile împotriva lor de acum trei ani abia au ajuns din teritoriu la comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din România.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Sunt cel puţin două situaţii care se judecă. Nu este admisibil ca un medic să răspândească informaţii false pentru că prin asta pune în pericol sănătatea publică. Este rolul legislativului să ne ajute să găsim nişte instrumente care să ne ajute să avem o reacţie mai rapidă.”

Toţi medicii de familie, dar şi pediatri, neonatologi şi nu numai vor primi un ghid cu informaţii esenţiale despre vaccinare.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea