Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

USR Alba, o nouă ”propunere cu cântec” pentru funcția de subprefect. După un fost condamnat penal, un fost polițist cu o facultate neautorizată

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

USR Alba, o nouă ”propunere cu cântec” pentru funcția de subprefect. După un fost condamnat penal, urmează un fost polițist cu o facultate neautorizată

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ultima propunere a USR Alba pentru una dintre cele două funcții de subprefect al județului este Viorel Rascovici, fost polițist și fost șef al Postului de Poliție din comuna Cergău. Potrivit CV-ului acestuia, devenit public după ce și-a oficializat candidatura, Rascovici este absolvent la fără frecvență a Facultății de Drept din cadrul Universității Internaţionale deschise Tehnoeconomia Europeană – Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană.

Timp de mulți ani, această universitate privată a fost considerată o ”fabrică de diplome false”, iar rectorul acesteia a fost cercetat în mai multe dosare penale, fiind chiar și reținut la un moment dat pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii, dar, în final, a scăpat de toate anchetele. Instituția nu a obținut niciodată autorizație de la Ministerul Educației Naționale, dar, timp de apoape 30 de ani, a eliberat zeci de mii de diplome. Pe site-ul ministerului, Universitatea Internaţională deschisă Tehnoeconomia Europeană nu apare în lista celor acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu.

Viorel Rascovici (51 ani) a absolvit această universitate în martie 2005. Acesta susține că la momentul respectiv, funcționa în baza unei autorizații definitive și executorii emise de o instanță de judecată în 1991. ”Ordonanța nr. 75 cu privire la calitatea învățămâtului superior a apărut în iulie 2005, după patru luni de la momentul la care am absolvit. Principiul de drept este că legea nu este retroactivă. Am urmat Facultatea de Drept timp de cinci ani la fără frecvență, după care m-a înscris la Universitatea Babeș-Bolyai la un curs postuniversitar de două semestre”, spune Viorel Rascovici.

Citește și: De ce a fost CONDAMNAT PENAL candidatul propus de USR Alba pentru funcția de subprefect, NEVOIT să se RETRAGĂ

În 2003 a fost închisă în urma unui control al Agenției pentru protecția Consumatorului. Reprezentanții universității au contestat decizia în instanță, iar în 2004 au pierdut procesul printr-o decizie a Judecătoriei Sectorului 2 București. Cu toate acestea, universitatea a continuat să funcționeze, iar autoritățile pentru protecția consumatorului au emis la vremea respectivă un comunicat de presă în care cereau celorlalte instituții ale statului să se ocupe de caz. Imediat după apariția ordonanței nr. 75/2005, a izbucnit un alte mare scandal public în care a fost implicată această universitate privată. Autoritățile au încercat să o închidă, dar nu au reușit. În 2012 a existat o nouă încercare a statului de a închide așa-zisa instituție de învățământ superior, dar nici această încercare nu a reușit. În 2015, Guvernul Ponta a emis o Ordonanță de Urgență prin care au fost legalizate zeci de mii de diplome emise universități care nu erau acreditate sau autorizate provizoriu. Presiunile au venit în special din partea absolvenților de la Universitatea ”Spiru Haret”, dar legea s-a aplicat și altor societăți private care funcționau în afara cadrului legal. Potrivit ordonanței, au avut dreptul să beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenții înmatriculați înainte de începerea anului universitar 2011-2012.

La Universitatea Babeș-Bolyai, Rascovici a urmat un curs posuniversitar de psihologie universitară, la care s-a înscris imediat după absolvirea facultății de drept. Acesta susține, de asemenea, că începând cu luna aprilie 2005 a beneficiat de sporul salarial pentru agenții de poliție absolvenți de studii superioare.

”Când mi-am depus dosarul la Babeș-Bolyai, universitatea pe care am absolvit-o exista în baza de date altfel nu m-aș fi putut înscrie. De asemenea, nu aș fi primit sportul pentru studii superioare dacă diplomea mea nu era legală”, a completat cel care este propus de USR Alba pentru funcția de subprefect al județului. Cu alte cuvinte, Viorel Rascovici susține că atâta timp cât două instituții ale statului au emis decizii pe baza diplomei sale, nu pot exista probleme din acest punct de vedere. Acesta a fost în perioada 2004 – decembrie 2016 șef al Postului de Poliție Cergău. S-a pensionat în 2018, iar ca post politic ocupă o funcție de consilier local USR în aceeași comună.

Universitatea Internaţională deschisă Tehnoeconomia Europeană funcționează și în prezent și afișează pe site un text din care ar rezulta că este acreditată de Comisia pentru Evauarea și Asigurarea Calității, care își desfășoară activitatea în cadrul așa-zisei universități și care s-a înființat ”pe baza propunerilor făcute de cadrele didactice, studenţi şi personalul administrativ”. În realitate, acreditarea instituțiilor de învățământ superior se face prin hotărâre de Guvern, cu avizul Ministerului Educației Naționale, la propunerea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Propunerea lui Rascovici de către USR Alba pentru funcția de subprefect vine după alt chix răsunător, propunerea lui Marius Nicoară, avocat stagiar condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, accident și refuzarea recoltării de probe biologice. Interesant că USR Alba pare să prefere pentru funcția de subprefect oameni care au legături cu instituțiile de forță: Marius Nicoară a fost jandarm și a cochetat cu ideea intrării în Poliție, unde Rascovici chiar a lucrat, dar a fost respins din pricina condamnării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea